PRAZNIK RADA: Jesu li Hrvati izgubili nadu ili će se ipak boriti za svoja radnička prava?

91
Borba za radnička prava 1936. godine u Chicagu

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata ove godine tradicionalni prosvjed za Međunarodni praznik rada održava u Zagrebu.

Slogan prosvjeda bit će “Za reforme za ljude”, najavio je čelnik SSSH Mladen Novosel. Ono što žele poručiti je da su Hrvatskoj napokon potrebne reforme, ali po mjeri radnika.

Sindikati napominju kako ni ova Vlada nije u dvije godine mandata provela reforme koje bi poboljšale život građana u Hrvatskoj. “Smanjili su doprinose, no radnici s plaćama do 5.000 kuna to nisu osjetili, dok su oni s plaćama od 20.000 kuna dobili još više. Ne možemo slušati više i gledati prazne priče jer svaki tjedan 1000 građana odustaje od Hrvatske dok Vlada na to gleda kao na neka normalna tranzicijska vremena”, dodao je Novosel.

Prosvjed počinje u 11 sati ispred Radničkog doma, povorka će se kretati Šubićevom pa Maksimirskom ulicom do Parka Maksimir. Kako je najavljeno, prosvjednicima u Zagrebu pridružit će se i prosvjednici iz drugih krajeva Hrvatske koji će organizirano autobusima doći u Zagreb iz Pule, Rijeke, Varaždina, Čakovca, Karlovca, Siska, Slavonskog Broda i Osijeka.

Sindikati će iznijeti šest reformi koje bi Vlada trebala provesti: od boljih uvjeta rada, penaliziranja poslodavaca za slanje radnika u prijevremenu mirovinu umjesto sadašnjeg penaliziranja radnika, kvalitetno obrazovanje, zadržavanje javnog zdravstva, te promjenu odnosa prema Europskoj uniji gdje je Novosel kao primjer istaknuo Mađarsku i njihovog predsjednika Orbana.

“Prema anketama 77 posto ljudi u Hrvatskoj smatra da potezi ove Vlade ne idu u dobrom smjeru pa te građane pozivamo da nam se pridruže u prosvjednoj povorci na praznik rada”, zaključuje Mladen Novosel.

Sudeći prema poruci koju je premijer Andrej Plenković uputio u povodu Praznika rada, Vlada Republike Hrvatske ne slaže se sa sindikatima. Naime, premijer istaknuo da Republika Hrvatska ima stabilni i dugoročno održivi gospodarski rast, da javni dug sustavno smanjuje te da bilježimo najveći pad stope nezaposlenosti u zemljama Europske unije, shodno tome i rast zaposlenosti.

„Brigu za hrvatskog radnika pokazali smo spašavanjem tisuća radnih mjesta koja su bila ugrožena krizom u Agrokoru“, navodi premijer čestitajući Praznik rada.

Nešto manje afirmativna, ali naizgled optimistična bila je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja naglasak stavlja na zadržavanje mladih u Hrvatskoj.

“Čestitajući svim radnicama i radnicima 1. svibnja u Republici Hrvatskoj, želim dati potporu pozitivnijoj društvenoj klimi u kojoj će pošten rad biti dostojno vrednovan, te zaštititi prava marljivim, stručnim, poštenim i kreativnim hrvatskim radnicima koji su cijenjeni diljem svijeta. Temelj razvoja i napretka Hrvatske, kao i preduvjet ostanka mladih u našoj Domovini, upravo su ravnopravni uvjeti za rad i suvremeni standardi svim radnicama i radnicima”, istaknula je Grabar-Kitarović, priopćeno je iz Ureda predsjednice Republike.

Jesu li građani izgubili nadu ili će Praznik rada iskoristiti za izražavanje svojih potreba nastojeći se izboriti za radnička prava? Ako je suditi po najavljenim okupljanjima uz tradicionalni prvomajski grah u svim većim gradovima Hrvatske, čini se da će i ove godine radnička prava ipak pasti u drugi plan.

Komentari