Potvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

17

Po završetku sjednice Nacionalnog stožera civilne zaštite, premijer Andrej Plenković potvrdio je da se u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu nalazi mlađi čovjek koji ima koronavirus. Nalazi su stigli u 11:50 sati.

Ministar zdravstva Vilim Beroš komentirao je: „On u ovom trenutku pokazuje blaže znakove bolesti i nadamo se da će tako i ostati. Međutim, ovim činom detekcije virusa u našem prostoru podižemo stupanj naše pripreme i obrane te mjera koje poduzimamo. Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je mladić ostvario i postupati prema njima na adekvatan način. Riječ je o bolesti koja je po kliničkim karakteristikama slična gripi i ne očekuje se veći pobol i komplikacija od sličnih infekcija gripe.“

Zaraženi Hrvat bio je u Milanu od 19. do 21. veljače na nogometnoj utakmici Lige prvaka između Atalante i Valencije s djevojkom pa se smatra da je tamo i zaražen. Mladić je još u petak na radnom mjestu u kompaniji Ericsson Nikola Tesla pokazivao simptome, no to je pripisivao prehladi. Djevojka, kao i ostali ljudi s kojima je zaraženi Hrvat bio u kontaktu još nisu testirani na koronavirus. Hrvatska s ovim slučajem ulazi u višu fazu pripravnosti.

Komentari