Potpisan ugovor za izgradnju Kuće halubajskega zvončara!

14

U vijećnici Općine Viškovo potpisan je Ugovor o izgradnji Kuće halubajskega zvončara sa slovenskom tvrtkom VG5 koja je izabrana kao izvođač radova. Riječ je o projektu vrijednom oko 8 milijuna kuna koji se realizira putem ITU mehanizma iz Urbane aglomeracije Rijeka.

Kuća Halubajskega zvončara

Kuća Halubajskega zvončara dio je šireg projekta „Povežimo se baštinom“ u kojem se gradovima i općinama koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka putem ITU mehanizma dodjeljuju EU sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Jedini novi objekt koji će se graditi u sklopu projekta „Povežimo se baštinom“ je Kuća halubajskega zvončara za koju je iz Urbane aglomeracije Rijeka Općini Viškovo dodijeljeno nešto manje od 8 milijuna kuna.

Potpisu ugovora nazočio je Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke, koji je središte UA Rijeka i nositelj svih aktivnosti vezanih za provedbu ITU. “Kada govorimo o Rijeci, a to svakako vrijedi i za okolicu Rijeke, naše susjedne općine i gradove, uvijek ističemo kako svoj način života, svoje tradicije, svoju prošlost, sadašnjost i budućnost doživljavamo i proživljavamo drugačije od drugih. Upravo je ta različitost ono što nas čini jedinstvenima. I zato mi je iznimno drago biti danas ovdje s vama na potpisivanju ugovora za radove na Kući halubajskega zvončara, kući koja za naš kraj znači vrednovanje i očuvanje prošlosti i tradicije, oplemenjene daškom modernog, novog i suvremenog”, kazao je Filipović.

Općina Viškovo u izgradnju Kuće Halubajskega zvončara uložit će nešto više od 30 milijuna kuna. Kuća halubajskega zvončara bit će izgrađena u sklopu Sportsko-rekreacijske zone Halubjan. Da nije riječ o „običnoj“ kući svjedoči i njezinih 3.300 četvornih metara površine. Kuća će, između ostalog, imati Centar za posjetitelje zvončari, na jednome mjestu prezentirati sve aspekte svoje tradicije i na korištenje dobiti infrastrukturu koju zaslužuju. Dodana vrijednost ovog kapitalnog projekta je što će omogućiti turistima sudjelovanje u raznim aktivnostima i događanjima povezanim uz običaje zvončara tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme Pusta. Osim formiranja Kuće Halubajskega zvončara koja podrazumijeva izgradnju i opremanje građevine, bit će zastupljeni i ostali segmenti ponude za posjetitelje, kao što su ugostiteljski i komercijalni sadržaji, koji će osigurati održivost investicije u dugoročnom razdoblju. Tako je planirano da se, osim muzejskog postava koji će prezentirati običaje, opremu i tradiciju zvončara u obliku etnografske zbirke, sadržaj proširi edukacijskim programima koji će uključivati radionice, predavanja i prezentacije vezane uz običaje Viškova i zvončara. Programi će prvenstveno biti usmjereni na učenike osnovnih i srednjih škola i studente, a obuhvatit će široku kulturno-povijesnu tematiku koja uključuje povijest i tradiciju zvončara, običaje vezane uz pust, radionice za izradu maski i šivanje karnevalske odjeće, gastronomske radionice, te zabavne programe. Kuća Halubajskega zvončara  tako će imati višestruku namjenu: izložbeno/prezentacijski dio sa stalnim postavom etnografske zbirke zvončara, edukacijske radionice u za to predviđenim prostorima, program zabave i doživljaja, te suvenirnicu i degustacijski prostor.

Halubajski zvončari su jedan od simbola Viškova. Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine među kojima su i Halubajski zvončari odavno je na listi nematerijalne kulturne baštine svijeta UNESCO-a, kao i dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, umijeće suhozidne gradnje te Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelom zaleđa. Viškovo je po tome jedinstven primjer jer jedno „malo“ mjesto ima četiri dobra na takvoj listi.

O ITU mehanizmu

Integrirana teritorijalna ulaganja predstavljaju novi mehanizam (ITU mehanizam) Europske unije za razdoblje 2014.-2020. godine koji je uveden sa ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Kroz ITU mehanizam provode se aktivnosti održivog urbanog razvoja usmjerene ka ljudskim resursima, poduzetničkoj infrastrukturi, kulturnoj baštini i turizmu, prometu, toplinarstvu te obnovi zapuštenih urbanih zona.

Uspješno povlačenje EU sredstava Urbane aglomeracije  Rijeka

Za provedbu aktivnosti namijenjenih održivom urbanom razvoju u najvećim urbanim centrima u Republici Hrvatskoj osigurano je ukupno 345,35 milijuna eura, od čega 49,59 milijuna eura za Urbanu aglomeraciju Rijeka.

Iz ITU mehanizma objavljena su četiri poziva za izravnu dodjelu bespovratnih sredstva za specifične ciljeve te je ukupno dodijeljeno 327.443.859,07 kuna bespovratnih sredstava Urbanoj aglomeraciji Rijeka iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020 za 12 projekata u područja poduzetništva, brownfielda, kulture, prijevoza i toplinarstva.

Komentari