Poštari prikupljaju podatke o kućnim ljubimcima, bazenima, vrsti stolarije…sve za potrebe usluge “Pametna pošta”!

121
Foto: Hrvatska pošta

Na društvenim mrežama pojavila se vijest da djelatnici Hrvatske pošte na terenu prikupljaju podatke koji teško da imaju veze s njihovim poslovanjem.

Hrvatska pošta već izvjesno vrijeme na terenu prikuplja podatke o primjerice vrsti dvorišta, je li ono travnato, betonsko, mješovito ili ga pak nema, kakva je vrsta krova (crijep, lim, solarni…), podatke o vrsti vozila, pa čak i stolariji (je li PVC, drvena, aluminijska ili je nema…), podatke o stanju fasade, koliko je privatnih kućanstava na adresi, informacije o broju poslovnih kućanstava na određenoj adresi, ima li objekt bazen, kućne ljubimce…

Zanimalo nas je o čemu je riječ, zašto su Hrvatskoj pošti ovi podaci potrebni, krši li se tako GDPR (zaštita osobnih podataka), je li javnost o tome obaviještena i kada se krenulo s prikupljanjem podataka.

upitnik
Foto/Facebook

U pristiglom odgovoru na naš upit Hrvatska pošta objašnjava kako se podaci prikupljaju za potrebe usluga „Pametna pošta“.

Odgovor Hrvatske pošte upućen Tekliću.hr prenosimo u cijelosti.

Poštari prikupljaju navedene podatke za potrebe usluge „Pametna pošta“ koja omogućava ciljano reklamiranje prema određenim geografsko-gospodarstvenim atributima. Sve o usluzi „Pametna pošta“ možete pronaći na linku: https://www.posta.hr/pametna-posta/7594. Pristup prikupljenim podacima ima ograničen broj zaposlenika koji su odgovorni za ovaj dio poslovanja, a oni se ne dijele niti s drugim institucijama niti s trećim stranama.

Poštari svoja opažanja unose u isključivo aplikaciju na mobilnim uređajima. Pametnu poštu mogu ugovoriti svi pravni subjekti zainteresirani za ovu vrstu oglašavanja. Precizan odabir tržišta obavlja se za pravne subjekte koji ugovore ovakvu vrstu usluge. Primjerice, ako neki subjekt koji prodaje kosilice želi plasirati letke na kućanstva u nekoj županiji, ali isključivo na ona koja imaju travnjak, mi to možemo osigurati.

Međutim, niti jedna od informacija ne odnose se na pojedinca, odnosno fizičku osobu čiji je identitet utvrđen, ili se može utvrditi, te su stoga u cijelosti anonimne. Podatke koje prikupljamo ne vežemo uz ničije ime i prezime. Sukladno odredbi točke 26 uvodne izjave (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka), ta se uredba ne odnosi na obradu takvih anonimnih informacija.

Također napominjemo kako kućanstvima koja imaju jasno istaknutu obavijest da ne žele primati promotivne materijale, radnici Hrvatske pošte takve materijale ni ne ostavljaju“, stoji u odgovoru Hrvatske pošte.

Komentari