Plenković: Letjelica je bila naoružana, pronađen je upaljač i geleri. Prilagođena je da nosi oružje

154
breaking news prijelomna vijest

Premijer Andrej Plenković danas je iznio više detalja o padu vojne letjelice u Zagrebu.

„Posebna točka našeg dijaloga bila je situacija s padom letjelice prošli četvrtak navečer kod studentskog doma. Prenijeli smo im sasvim pouzdanu i provjerenu informaciju, a to je da je letjelica bila naoružana, da je došlo do eksplozije, da je najvjerojatnije riječ bila o aviobombi, bit će oko toga još detalja. Pronađen je upaljač, geleri… Ona je bila namijenjena da nosi oružje. Ponovili smo da je sustav za motrenje i navođenje, radarski sustav, prate zračni prostor u ovim okolnostima, posebno kad nema civilnih letova nad Ukrajinom pa je u drugim dijelovima zgusnutiji. Ono što je sigurno, a to sam vidio posjetom našem centru za motrenje i navođenje, a bio sam i  u NATO-ovom centru, pouzdano znamo kad se može zabilježiti prvi put na rumunjskim, mađarskim i rumunjskim radarima. Oni koji se time bave nisu doživjeli kao nešto opasno, refleksija je bila slaba.

Važne su i aktivnosti koje se sa saveznicima provode ovih dana, a u pogledu kontrole zračnog prostora. Preleti saveznika su važna poruka sigurnosti. Saveznici su uz nas. U tijeku je NATO-ova operacija Noble Shield, avioni kontinuirano polijeću s nosača aviona i kontroliraju nebo Bugarske, Rumunjske pa i BiH. Vjerujemo da su kolege iz oporbe saznali vrijedne i nove informacije koje su im bitne.

Mi jedino znamo točku na kojoj je dron prvi put uočen od strane rumunjskih radara. Taj trenutak kad je uočen ne znači da je on tu lansiran. Možda je riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri. Mi zasad nemamo odgovor. Ovo gdje ga se prvi put uočava, od tada pa do Zagreba leti pravocrtno. Što je bilo prije, ne znamo. Ne znamo pouzdano gdje je i od koga lansirana. Sigurno je da je došlo do eksplozije. Ona se dogodila u tlu, na dubini od nekoliko metara. Pronađen je upaljač, geleri, dijelovi te bombe koji su onda identificirani, brojevi upaljača su uspoređeni sa sličnim bombama koje postoje. To su konkretni dokazi na temelju očevida. Zašto nije došlo do veće štete objasnit će stručnjaci. Iznimno povoljna okolnost je to što je pala na zemlju.

Nitko nikad nije rekao da je 120 kila eksploziva. Ukupna težina bombe bi mogla imati 120 kila, onda bi ona u izvornoj proizvodnji, ako je to ta bomba, trebala imati 45 kila eksploziva,“ kazao je Plenković, a donosi Index.

L.B.

Komentari