PIK ovog mjeseca gasi riječku mljekaru koja je radila mlijeko Tonka

134
mlijeko

Do sredine svibnja Mljekara Tonka na Škurinjama, jedina mljekarska industrija u Primorsko-goranskoj županiji, nakon 75 godina proizvodnje u Rijeci u potpunosti će zatvoriti svoj proizvodni pogon, potvrdio je direktor PIK-a Gino Pastorčić za Novi list.

Premda je prethodno bilo najavljivano preseljenje mljekare u Liku, sada je sigurno da će se ona u potpunosti zatvoriti. Njezino je zatvaranje najavila i vijest o prestanku otkupa mlijeka od 190 kooperanata u Lici, međutim razlozi zatvaranja pogona su višestruki, a Uprava Prehrambeno industrijskog kombinata d.d. Rijeka na njih upozorava već godinama.

Obustavom otkupa mlijeka u Lici mljekara na Škurinjama u potpunosti je ostala bez sirovina i zatvara se, rekao je Gino Pastorčić dodajući kako se na ovo pripremaju već neko vrijeme te objasnivši kako je glavni razlog zatvaranja pogona nedostatak domaće sirovine.

Naše mlijeko »Tonka« na tržište plasiramo kao domaće mlijeko iz Like i Istre i to je naša osnovna prednost. Proizvodnja već dugo vremena pada i, nažalost, ostali smo bez domaće sirovine. Kapacitet mljekare je preko 20 tisuća tona, a iz Like i Istre dobivamo manje od dvije tisuće tona mlijeka mjesečno, što znači da nemamo dovoljne količine domaćeg mlijeka da bi se pokrili troškovi proizvodnje i da bi mljekara opstala, pojasnio je Pastorčić. Naveo je i brojne druge probleme s kojima se mljekara suočava, a koji su posljedično i doveli do potpunog zatvaranja.

Tako se, uz nedostatak domaće sirovine, među razlozima zatvaranja Mljekare Tonka, ističu i povećani troškovi proizvodnje, cijene energenata i sirovina te skupe investicije potrebne za dostizanje zadovoljavajućih tehničkih uvjeta na trenutačnom postrojenju, ali i činjenica da prerađivačkoj industriji nije mjesto u gradu.

Povodom zatvaranja Mljekare Tonka medijskim priopćenjem obratio nam se i sindikat zaposlenih u prehrambenoj industriji sa željom da vodstvo PIK-a Rijeka apelira na očuvanje radnih mjesta, ne samo u mljekari, već i u ostatku PIK-a u čijem sastavu djeluje tvornica tjestenine i pekarskih proizvoda. Navode kako su u PIK-u danas zaposlena 192 radnika, dok ih je prije tri godine bilo 310, kao i to da je tvrtka, nakon više od sedam desetljeća duge tradicije i kvalitete, opterećena mnogim problemima, piše Novi list.

Komentari