Parovi razdvojeni zbog Covida-19 koriste Hrvatsku za upoznavanje i vjenčanje

25

Kad su se Chris i Anna razišli na aerodromu u Varšavi u srpnju 2019., nisu mogli ni zamisliti da se neće vidjeti 14 mjeseci. Kao i mnogim drugim nevjenčanim parovima, njihova je veza zamrznuta prekograničnom kontrolom koronavirusa postavljenom preko noći.Čitava je udaljenost bila poput ljubavnog heroina, beskrajne čežnje i žudnje, čežnje i žudnje koja je bila neprestano neispunjena”, prisjeća se 33-godišnji Chris, američki povjesničar, svog svakodnevnog telefonskog kontakta s 33-godišnjom Anom, tehničkom korisnicom računa iz Poljska.

No ako je pandemija bila ultimativni test njihove veze, Chris i Anna su odlučno pošli i sada su u sretnom braku i žive legalno. Međutim, ništa od toga ne bi bilo moguće bez Hrvatske. Parovi udaljeni od svojih partnera u različitim zemljama pojavljuju se u brojnim jadranskim zamkama.

Iako je većina vlada u svijetu odbila produljiti izuzeća odobrena za one koji su u braku, a koji supružnicima omogućuju prelazak zatvorenih međunarodnih granica, Hrvatska se odlučila za opušteniju graničnu politiku, prenosi Telegraph. Građanin bilo koje nacije može ući bez potrebe za karantenom, pod uvjetom da može predstaviti negativni Covid-19 test koji je napravljen za manje od 48 sati prije dolaska. Jedina je država u Europi u kojoj je to moguće zbog izuzeća od schengenskog područja, ističu iz Telegrapha.

Chris i Anna ne samo da su iskoristili hrvatska pravila, već su se tamo i vjenčali što im je omogućilo da napokon riješe svoju vrtložnu romansu u Varšavi. “Nakon što sam vidio Annu kako ulazi u Hrvatsku na aerodromu, sva radost joj se vratila”, rekao je Chris.

27-godišnjakinja Kate, američka profesionalna netball igračica, upoznala je supruga Portugalca Joãoa prije dvije godine dok su oboje živjeli i radili u Portugalu. Planirali su se vjenčati prije pandemije, ali koronavirus ih je spriječio da se uopće ne viđaju. Kad je Katein ugovor završio u svibnju, bila je prisiljena vratiti se u Sjedinjene Američke Države. João je u međuvremenu zauzeo novu poziciju u Njemačkoj. “Počela sam se osjećati kao da sam u spirali depresije”, kaže Kate. “Počeo sam shvaćati da bi vrlo dobro mogla doći 2021. ili kasnije da ga opet vidim. I sama pomisao na to bila je iscrpljujuća.” Kao i ostatak schengenskog područja, i njemačke granice ostaju zatvorene za Amerikance, pa su Kate i João morali improvizirati. U Hrvatskoj su se sreli, vjenčali. Kao suprug i supruga sada smiju putovati zajedno u Njemačku, gdje su započeli novi život.

Postoji bezbroj priča o parovima odvojenim strogom graničnom politikom širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija inzistira da zatvorene granice sprječavaju širenje virusa i istovremeno uzrokuju značajnu socijalnu i ekonomsku štetu. Maggie Foster, koja je pokrenula pokret #LoveIsNotTourism koji se zalaže za ponovno ujedinjenje razdvojenih parova, vjeruje da kontinuirana politika zatvorenih granica predstavlja širi globalni politički trend: “Odraz je nacionalističke politike da su granice i dalje zatvorene. Postoje bolji načini zaštite javnog zdravlja bez zatvaranja granica. Nije održivo ni znanstveno provoditi politiku zatvorenih granica. “

Druge europske nacije polako počinju dopuštati neka izuzeća za nevjenčane parove. Danska sada omogućava partneru danskog državljanstva da se preseli u zemlju, pod uvjetom da mogu dokazati svoju vezu. U Njemačkoj, Nijemci mogu dovesti stranog partnera u zemlju, ali samo ako su se ranije sastali u Njemačkoj. Moritz Körner, njemački zastupnik u Slobodnoj demokratskoj stranci, pozvao je na jedinstveni pristup u cijeloj EU. „Dansko je rješenje jednostavno, ali drugi, poput Njemačke i Nizozemske, imaju složene ideje. Zašto ne kopirati sustav koji dobro funkcionira i replicirati najbolje scenarije? To pokazuje da je trenutno rješenje koje imamo glupo. “

Američka glumica Whoopi Goldberg nedavno je pružila podršku parovima koji su razdvojeni zbog pandemije tweetujući: “Otvorimo vrata tim ljudima. Nitko ne traži odmor – želi se vratiti svojim najmilijima.

Izvor: Telegraph

Komentari