„Pametni semafori“ na šest riječkih raskrižja

21

Zahvat „Pametni semafori“ koji je realiziran u sklopu projekta „Jačanje sustava javnog prijevoza“ koordinirao je i nadzirao TD Rijeka promet. Riječ je o modernizaciji semaforske opreme na šest raskrižja na zapadnom dijelu grada i njihovom povezivanju u sustav automatskog upravljanja prometom (AUP).

Na raskrižjima je umjesto stare i dotrajale semaforske opreme ugrađena suvremena digitalna semaforska oprema i upravljački uređaji najnovije generacije koji su povezani sa Gradskim prometnim centrom Rijeka prometa, te su uključena u postojeći sustav AUP.

Modernizacija je provedena na 6 semaforiziranih raskrižja: Liburnijska – odvojak prema gradilištu trgovačkog centra, Zvonimirova – Zametska, Liburnijska – Pionirska, Liburnijska – Vere Bratonje te Čvor Diračje – zapad i Čvor Diračje – istok.

U Gradskom prometnom centru je aplikacija za automatsko upravljanje radom semafora podignuta na višu razinu s većom mogućnošću intervencija od strane operatera.

Na Čvoru Diračje i raskrižju Zvonimirova – Zametska – Libiurnijska postavljene su dvije nove video kamere za daljinski nadzor prometa.

Nova oprema ima, između ostalog, i mogućnost davanja prednosti vozilima javnog gradskog prijevoza na navedenim lokacijama. Potpuno daljinsko automatsko upravljanje iz Gradskog prometnog centra omogućuje bitno bolje prilagođavanje rada semafora stvarnim situacijama u prometu i bolje ukupno balansiranje prometa na glavnom prometnom koridoru iz smjera zapada prema središtu grada.

Radovi na modernizaciji 6 semaforiziranih raskrižja dovršeni su u prosincu 2020. godine, a vrijedni su  2.918.978,43 kn (s PDV-om).

Komentari