Održana promocija ekobrošure povodom Dana planeta Zemlje

247

U više od 150 zemalja diljem svijeta 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje. Više nego ikada situacija na Zemlji je alarmantna jer, prema velikome broju uglednih svjetskih istraživanja, uzgoj životinja za hranu uvjerljivo najviše pridonosi zagađenju planeta.

Tim povodom udruga Prijatelji životinja objavila je ekobrošuru “Hrana i ekologija” koju je predstavila u subotu 23. 4. 2016. od 12:30 sati u prostorijama udruge Zelena akcija. Na predstavljanju su bili prisutni: profesorica Mirela Holy, zagovarateljica održivog razvoja, Jadranka Boban Pejić i Zlatko Pejić iz Makronove, ustanove za obrazovanje odraslih, Bernard Ivčić, predsjednik udruge Zelena akcija, Maja Šunjić iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, te doc. dr. sc. Marija Geiger Zeman i doc. dr. sc. Zdenko Zeman s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Predstavljanje je bilo popraćeno zakuskom, a svi su mogli uzeti besplatan primjerak brošure.

Dan zemlje_ekobrosura 2

“Hrana i ekologija” namijenjena je svima koji imaju priliku širiti informacije iz nje i koristiti ju za daljnju edukaciju. Brošura je stručna i puna relevantnih podataka, no opet pristupačna najširoj publici. Objašnjava povezanost uzgoja hrane za ljudsku prehranu s gladi u svijetu, klimatskim promjenama, potrošnjom vode, krčenjem šuma i mnogim drugim aspektima zagađenja okoliša dajući konkretne smjernice prema održivom življenju i ekološkim principima prehrane.

Brošura je poslana svim važnijim institucijama, udrugama i nakladnicima udžbenika u Hrvatskoj kako bi se upozorilo na goruće probleme povezanosti prehrane i ekologije. Također, dostupna je na stranici www.prijatelji-zivotinja.hr jer je od općeg interesa da se ove informacije učine dostupnima svima.

Dan zemlje_ekobrosura 3

Trenutačnim svjetskim prehrambenim navikama ugrožavamo sami sebe, našu djecu i cjelokupnu ljudsku rasu, kao i sve ostale poznate oblike života.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) još je 2006. objavila da stočarski sektor utječe na klimatske promjene više od cjelokupnog svjetskog prometa. Usto, svake sekunde samo u SAD-u nastaju 53 tone izmeta životinja na farmama, koji truje okoliš. Švicarski Istraživački institut za organsku poljoprivredu (FiBL) zaključio je da svjetska godišnja proizvodnja 125 milijuna tona dušikovih gnojiva korištenih u stočarstvu otpušta 800 milijuna tona ugljikova dioksida.

Čak trećina cjelokupne svjetske površine postupno se pretvara u pustinje, za što je također odgovorno isušivanje i zagađivanje tla zbog stočarske industrije. Stočne farme uzrokuju i 85 posto ukupne emisije dušika u obliku amonijaka, što je glavni uzrok kiselih kiša, a time i odumiranja šuma. Nizozemski Institut za zdravlje zbog toga navodi da amonijak iz stočarstva uzrokuje više štete nego sve tvornice svijeta zajedno.

Stočarstvo je izravno odgovorno i za krčenje više od stotinu milijuna hektara šume kako bi se oslobodile nove površine za ispašu životinja uzgajanih za hranu. Čak 88 posto uništene Amazonske prašume u Brazilu uzrokovano je pretvaranjem zemljišta u nove pašnjake.

Komentari