Od jeseni kraći školski sat?

29

Nova školska godina započinje 7. rujna, a kako se sada čini, učenici će fizički pohađati školu. U iznimnim situacijama u suradnji s CARNET-om nastaojat će se osigurati online nastava, no online nastavu koristit će učenici koji zbog epidemioloških razloga neće moći sudjelovati u nastavi u učionicama. Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kazali su: “Kako je za očekivati da će većina učenika sudjelovati na nastavi u učionicama te da će se za iznimne slučajeve osigurati alternativna online nastava, procjenjujemo da neće biti potrebe za Školom na Trećem koja se odvijala u zaista izvanrednim okolnostima lockdowna.”

Nastava u školama odvijat će se po strogim epidemiološkim mjerama i higijenskim pravilima uz poštovanje fizičke distance. U svim školama koje imaju nastavu u dvije smjene, školski sat će od jeseni trajati 40 minuta, doznaje 24 sata. Ova promjena trebala bi omogućiti potrebno vrijeme između dvije smjene za dezinfekciju i čišćenje školskih prostora i učionica, a ujedno će služiti i za održavanje distance između grupe učenika.

Iako škole još nisu dobile dopis o povratku svih učenika na nastavu, ravnatelj OŠ Srdoči Ivan Vukić kazao je kako jednu od mogućnosti vidi prelazak rada škole s jednosmjenskog na dvosmjenski rad: “Svaka škola je specifična. Mi smo imali tu sreću da imamo puno prostora i mogli smo organizirati nastavu nižih razreda tako da je svaki uzrast boravio na svom katu. Takav socijalni razmak u jednoj smjeni s gotovo 800 učenika ne možemo postići od jeseni. Kao jedna od mogućnosti nameće se dvosmjenski rad, ali to treba usuglasiti s Vijećem roditelja, Školskim odborom, osnivačem i Ministarstvom. Na svoju ruku ništa ne možemo poduzimati. Trenutačno to vidim kao jedini način smanjenja gužve u školama. Međutim, mi si na sreću možemo to priuštiti, a ostaje pitanje što će one škole koje već rade u dvije smjene i koje su prenapučene. Male škole, s 200 do 300 učenika, elegantno mogu riješiti problem organizacije nastave za sve učenike uz distancu, a kod škola s puno većim brojem učenika, to će biti puno teže.”

Ipak, mnoga pitanja još vise u zraku. Kakvo će biti ograničenje broja učenika u jednom razredu? Kako će se riješiti problem zdravstveno ugroženih nastavnika i njihovih zamjena?

Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Robert Fuchs u četvrtak je u javnu raspravu poslao i izmjenu Pravilnika o načinu i postupku utvrđivanja uvjeta za početak rada školske godine prema kojem se mijenja dio pravilnika. Prema predloženoj izmjeni, “rješenje kojim se odobrava nastavak rada u promijenjenim uvjetima ministar može donijeti bez prethodnog imenovanja i neposrednog očevida stručnog povjerenstva”. Prema priopćenju, ministar Fuchs izrazio je spremnost za revidiranje dopunskog rada u školama, anonimnih prijava, testiranja pri zapošljavanju i uloge Agencije za odgoj i obrazovanje u obrazovnom sustavu te spremnost da bude ministar koji će u slučaju pregovora s vladom o materijalnim pravima stajati na strani učitelja.

Izvor: 24 sata, Novi list, Index

Komentari