Objavljen javni poziv za dodjelu stipendija studentima deficitarnih zanimanja; u četvrtak sjednica Županijske skupštine PGŽ

76
pgž

Na redovitoj konferenciji za novinare zamjenica župana Marina Medarić predstavila je izvješće o EU projektu ‘RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu’, nositelja Ugostiteljske škole Opatija, čija je završna konferencija održana proteklog tjedna u Opatiji.

Projektne aktivnosti provodile su se u suradnji s Primorsko–goranskom županijom, Srednjom školom dr. Antuna Barca Crikvenica, Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir Krk, Srednjom školom Ambroza Haračića Mali Lošinj i Trgovačko-ugostiteljskom školom iz Karlovaca sa svrhom modernizacije i unapređenja obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od gotovo osam milijuna eura, a uzme li se u obzir i 4 milijuna eura odobrenih u okviru projekta MREŽA KOM5ENTNOSTI za rekonstrukciju objekata, taj se iznos penje na 12 milijuna eura, istaknula je zamjenica.

Sredstvima je izvršena renovacija škole, omogućivši obnovljene i modernizirane prostore za kvalitetno obrazovanje učenika. Uveden je i novi program za zanimanje – Tehničar i tehničarka posluživanja te su razvijeni formalni i neformalni programi obrazovanja odraslih s ciljem stjecanja specifičnih kompetencija u području ugostiteljstva i turizma.

Kako je navela zamjenica, provedene aktivnosti pridonijele su značajnim promjenama u ugostiteljskom sektoru i radu same škole, omogućivši učenicima inovativne kompetencije i nova znanja, za koje se nada da će biti poticaj ugostiteljima i hotelijerima da poboljšaju materijalna primanja i tako doprinesu ostanku mladih u RH.

Pored centra izvrsnosti strukovnog obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu, četiri škole s područja PGŽ-a partneri su u uspostavi centara kompetentnosti u sektorima strojarstva, elektrotehnike i računarstva te zdravstva, a u okviru kojeg se upravo obnavlja učionica u KBC-u Rijeka, dodala je zamjenica.

Pročelnica UO za obrazovanje Edita Stilin osvrnula se na izvješće o stipendistima deficitarnih zanimanja u protekloj akademskoj godini i raspisivanju javnog poziva za novu akademsku godinu, uvođenje novih programa obrazovanja te provedbu programa cjelodnevne škole u Primorsko-goranskoj županiji.

Raspisan je Javni poziv za dodjelu stipendija studentima deficitarnih zanimanja u akademskoj 2023./2024. godini za 37 stipendista u iznosu od 132,72 eura mjesečno tijekom deset mjeseci.

Kako dvadeset i jedan stipendist, koji ostvaruju pravo iz akademske 2022./2023. godine, nastavlja s korištenjem stipendija, stipendirat će se novih šesnaest studenata studija matematike, logopedije, biologije, geodezije, farmacije, kemije, elektrotehnike, socijalne pedagogije, računarstva, socijalnog rada, strojarstva, geografije i psihologije, navela je pročelnica i dodala da su deficitarna zanimanja definirana u suradnji sa Županijskom gospodarskom komorom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a u prijedlogu županijskog Proračuna za iduću godinu planirano je i povećanje iznosa stipendije na 160 eura.

Što se tiče novih programa obrazovanja u školskoj 2024./2025. godini, Prva hrvatska sušačka gimnazija predlaže dva nova programa, za klasični balet i suvremeni ples, kazala je Stilin.

„Da bi se programi uveli, potrebni su prostorni, kadrovski i materijalni uvjeti. Materijalne i prostorne će osigurati Primorsko-goranska županija, a kadrovske resorno ministarstvo koje u konačnici daje i suglasnost na prijedlog”, rekla je pročelnica i dodala da se suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja očekuje i za program Komercijalist u Srednjoj školi u Delnicama te za glazbene programe za flautu, saksofon, trubu, udaraljke, violu i violončelo u glazbenom odjelu OŠ Milana Brozovića Kastav.

Primorsko-goranska županija će do zakonskog roka, 30. listopada, nove obrazovne programe predložiti resornom ministarstvu, a budu li odobreni, programi će započeti s provedbom u novoj školskoj 2024./2025. godini, zaključuje Stilin.

Vezano uz provedbu cjelodnevne škole, pročelnica je istaknula da u programu sudjeluje jedna škola s područja PGŽ, OŠ Frana Krste Frankopana Brodu na Kupi, inače prema riječima pročelnice, najmanja škola u Hrvatskoj, kojoj je odobreno gotovo 200 tisuća eura za povećanje prostornih kapaciteta, opremanje i uređenje školske zgrade i igrališta, a natječaj za izvođenje radova bit će uskoro raspisan.

Potpredsjednik Županijske skupštine Ivan Jakšić najavio je 21. sjednicu Županijske skupštine Primorsko-goranske županije koja će biti održana u četvrtak, 26. listopada 2023. godine.

Na dnevnom redu je 20 točaka, a kao jednu od najbitnijih, potpredsjednik je istaknuo rebalans Proračuna s projekcijama za 2024. i 2025. godinu. Razmatrat će se i davanje suglasnosti Zavodu za hitnu medicinu PGŽ za dugoročno kreditno zaduženje za nabavku deset novih vozila za sanitetski prijevoz, usklađivanje odluka o osnivanju Županijskih lučkih uprava s novim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama te prijedlog odluke o suradnji sa Saveznom pokrajinom Štajerskom.

Komentari