Nova pandemija? Od mišje groznice već 70 oboljelih, najviše u PGŽ!

329

Mišja groznica pojavila se u Hrvatskoj, a zaraziti se možete udisanjem prašine koja sadrži izlučevine glodavca. Do sada je evidentirano 70 oboljelih. Najviše oboljelih je u Primorsko-goranskoj županiji, čak 40. Slijedi Ličko-senjska sa 17 oboljelih, 11 slučajeva je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a 3 u Karlovačkoj županiji. Prošle godine bila su zabilježena samo 3 slučaja zaraze mišjom groznicom.

Voditeljica Odjela za virološku serologiju HZJZ-a Tatjana Vilibić-Čavlek kazala je: “Vjerojatno će ova godina biti epidemijska, jer sada smo već zabilježili povećani broj slučajeva. Međutim, u kojem će to biti opsegu ne možemo prognozirati.” Prodekan Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ljubo Barbić kazao je kako će ovo biti tzv. mišja godina: “To su godine kada je izrazito brojna populacija mišolikih glodavaca, a upravo su oni rezervoari ovog uzročnika. Ne obolijevaju, ali ga izlučuju urinom, slinom i na taj način kontaminiraju okoliš.”

Ipak, prijenos s čovjeka na čovjeka nije moguć. Simptomi su vrlo slični gripi: visoka tjelesna temperatura koja traje 3 do 7 dana, glavobolja, bolovi u lumbalnom dijelu kralježnice, crveno podbuhlo lice i crvene oči. Prema pisanju RTL-a, oporavak traje nekoliko tjedana ili mjeseci, a vrhunac se očekuje od kraja svibnja do kolovoza.

Komentari