Nevjerojatno! Vjeroučiteljica kastavske škole učenicima postavila pitanje: “Bi li radije sjedili kraj srpskog vojnika, gay osobe ili svećenika?”

59

Vjeroučiteljica osnovne škole Milan Brozović Kastav učenicima je podijelila listiće na kojima su trebali objasniti zašto žele i zašto ne žele u vlaku sjediti pokraj osoba koje su navedene na listiću.

Pitanje upućeno osmašima glasi ovako: “Ukrcavaš se na vlak na relaciji Zagreb – Indija. Put će trajati tjedan dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao suputnike u svom kupeu. Osobe su sljedeće:

157338506_10159120845144494_6216810199957133031_n
Izvor: Facebook OŠ Milana Brozovića

Ravnateljica škole Sandra Krpan kazala je: “Vjeroučiteljica jest dala nastavni listić učenicima osmih razreda. Zatražila sam njeno pisano očitovanje nakon obavljenog telefonskog razgovora. U razgovor je uključena stručna suradnica škole, socijalna pedagoginja jer sadržaj ocjenjujemo neprimjerenim iako vjeroučiteljica navodi da je nastavni listić upotrijebila kako bi učenike naučila da ne trebaju imati predrasude prema ljudima. Tome i podučavamo učenike. Žao nam je ako je došlo do iznošenja neprimjerenih poruka našim učenicima. O svemu ćemo obavijestiti Ministarstvo obrazovanja i riječku nadbiskupiju te postupiti sukladno pravilnicima i zakonom,” piše Index.

Na listić je reagirao i gradonačelnik grada Kastva Matej Mostarac: “Neugodno sam iznenađen radnim listićem iz vjeronauka kojeg su rješavali osmaši kastavske škole, a koji je danas izašao u javnost putem društvenih mreža. To nije način na koji se djecu uči toleranciji i opasnostima koje nose predrasude. Ovakvim sadržajima u školi nije i ne smije biti mjesto. U kontaktu sam s ravnateljicom OŠ “Milan Brozović” Kastav, prof. Sandrom Krpan, koja je već poduzela korake utvrđivanja činjenica i ocijenila sadržaj listića neprimjerenim. Kastav mora ostati grad otvorenosti i slobode. Zato smo i uveli Građanski odgoj u školu kako bi se ovakve stvari učile na primjereniji način.”

Komentari