Napustio nas je Dinko Svoboda – kazališni i operni redatelj, slikar koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u riječkoj i hrvatskoj kulturi

29

Napustio nas je član HDLU-a, kolega i prijatelj Dinko Svoboda, kazališni i operni redatelj, slikar koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u riječkoj i hrvatskoj kulturi. Tijekom više od sedam desetljeća bio je ne samo svjedokom, nego i sudionikom kulturnih događanja u gradu koji je neizmjerno volio. Izrazito jednostavan i plemenit kao čovjek, dobar umjetnik, stručnjak po pitanju opere, kazališta imao je bogat i zanimljiv život, priča je to o teškim vremenima rata poraća, gladi i siromaštvu, ali i o lijepim trenucima koji su uslijedili.

Svoj profesionalni rad započeo je u kazalištu, na redateljskim nacrtima i slikama dekora, kostima i rekvizita da bi kasnije postao uspješni operni redatelj.

Član HDLU Rijeka bio je od samih početaka, vrlo često obnašao je i dužnost predsjednika uvijek nesebičan u pomaganju drugima, smiren i savjestan. Njegov prvi javni nastup dogodio se 1962., a osvrt o njemu dala je likovna kritičarka Vanda Ekl u Novom listu. Prvu značajniju samostalnu izložbu imao je 1966. u riječkom Malom salonu. Održao je više od 100 samostalnih izložbi te više od 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu i to  najviše po Švicarskoj i Njemačkoj. Mnoge slike podijelio je na aukcijama za potrebe ljudi kojima je to najpotrebnije.

Pamtiti ćemo ga po neiscrpnoj energiji i kvaliteti kojom je stvarao. Čarolijom boja i lakoćom prizora vodio nas je u svijet ispod površine mora, u tajanstven i neopipljiv doživljaj drugih dimenzija i osjeta, taj slobodan bezgraničan svijet omogućio mu je da sasvim suptilno i znalački iskaže svoje misli i doživljaje.  Stvarajući u ciklusima studiozno je obrađuje motiv za motivom, istražujući asocijativnim modusom sve varijacije i oblike, igrajući se na granicama realnosti i fantazije.

            Ta slojevitosti i razrada motiva uvijek je bila u spoju sa ljudima, jer zagledan u more autor je opisivao nas, našu raznoliku pojavnost i karakter. Ispod raskošnog kolorita, harmoničnih i moćnih ploha, treperavih odsjaja i smjelih gradacija koje rastu, mijenjaju se i teku, nazirao se njegov karakter kvalitetan, drag, pun optimizma i duhovitosti.

Njegov doživljaj uvijek je bio smislena i duhovit jer je svijet i ljude opisivao u tim plutajućim stvorenjima, ponekad su oni bili nazubljeni i opasni, puni bodlji poput morskih ježinaca, zbunjeni i izgubljeni kao rumena moruzgva, obilježeni svojim uspjesima i manama vidljivim kao crna točka na srebrnom tijelu ribe kovača.

Uvijek sa simpatijom i ljubavlju prema čovjeku izgradio je svoj put učeći nas novim vrijednostima. Posebnom i jedinstvenom tehnikom, prozračnom i eteričnom, promjenjivom i snažnom poput samog morskog odraza Dinko Svoboda govorio nam je o jednostavnosti i ljepoti. Kroz priču ispisanu bojama iznosio je istinu života sačinjenu od plime sjećanja i mirisa mora.

Njegov karakter i značaj težio je toleranciji, miru i davanju, a same slike nametale su se dominantno i neovisno o strujama, prodirući u sam vrh hrvatske umjetnosti.

Nedostajat će nam njegov zamišljen, uvijek smiren lik, pozdrav i prijazno lice, podjednako spremno za ozbiljan razgovor, kao i za usputnu šalu. Nedostajati će nam kao kolega umjetnik i kao prijatelj, kao dragi čovjek. Rijeka će ga pamtiti po radu u HNK Ivana pl. Zajca, HDLU Rijeka po slikarskim ostvarenjima no svima će nedostajati Dinko Svoboda kao veliki čovjek, umjetnik i kolega, osoba prepuna kvaliteta, dobrote i znanja koju je širio svuda oko sebe.

Za HDLUR

Jasna Rodin

Dinko Svoboda,kazališni i operni redatelj, slikar, rođen je 1924. u Puntu. Svoj stvaralački put započinje u kazalištu, na redateljskim nacrtima, slikanju dekora, kostima i rekvizita da bi s godinama postao uspješni operni redatelj. Već više od sedamdeset godina profesionalno se bavi slikarstvom pa uz angažman u kazalištu ono postaje njegova stalna preokupacija. Kao službeni početak izdvajamo samostalno predstavljanje 1962. kada je osvrt u Novom listu napisala likovna kritičarka Vanda Ekl. Nizale su se izložbe i priznanja, primjetna kvaliteta izdvojila ga je kao vrlo perspektivnog i osebujnog umjetnika. Potvrda toga bila je i izložba 1966. u renomiranom izlagačkom prostoru Malog salona, a isto tako i predstavljanja u inozemstvu ponajviše u Švicarskoj i Njemačkoj. Sudjelovao je na više od 100 samostalnih izložbi te na više od 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Član je HDLU Rijeka.

Komentari