Na svim riječkim fakultetima studentice od danas mogu besplatno dobiti menstrualne potrepštine

57

Na svim fakultetima Sveučilišta u Rijeci studenticama su dostupne besplatne menstrualne potrepštine za koje je financiranje osigurao Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci. Ovaj potez dolazi iz projekta “UNIRI Stvari” koji je usmjeren prema smanjivanju ekonomskih nejednakosti osiguravanjem higijenskih potrepština na Sveučilištu u Rijeci i osvješćivanju važnosti reproduktivnog i menstrualnog zdravlja u zajednici.

Podsjetimo, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter provela je istraživanje o menstrualnom siromaštvu, koje je pokazalo da je trećina od 6000 ispitanica prisiljena štedjeti na menstrualnim potrepštinama, a čak 10 % ispitanica ne može si priuštiti dovoljnu količinu menstrualnih potrepština.

Ujedno, u utorak, 7. prosinca 2021. godine održana je tribina „Ciklus 28“ u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Rijeci, koja se održava u sklopu međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja“, uoči Međunarodnog dana ljudskih prava. Na tribini su sudjelovali prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Marinela Matejčić, koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter, doc. dr. sc. Ana Marija Sikirić Simčić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, autorica Preporuka koje se naslanjanju na istraživanje udruge PaRiter te Miodrag Vezmar, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije.

L.B.

Komentari