Na Krku mrtvog medvjeda vozili u otvorenom prtljažniku!

505
Izvor: Psi laju, a karavane prolaze FB

Na Facebook stranici “Psi laju, karavane prolaze” objavljene su uznemirujuće fotografije s Krka. Naime, na fotografijama objavljenima na Svjetski dan borbe protiv lova, prikazan je medvjed kojeg su na Krku ustrijelili lovci, a zatim su njegovo tijelo prevozili u otvorenom prtljažniku automobila.

“Lovci na Krku imaju dozvolu istrijebiti sve vrste koje nisu autohtone (što je kod nas pitanje viđenja ljudi, a ne znanosti) – divlje svinje koje su 80-ih godina naselili da bi ih mogli loviti, čagljeve oko kojih se još spore kako su stigli na otoke i medvjede koji ponekad doplivaju na otok.

Jučer je član (ili nekoliko njih) lovačkog društva Kamenjar u Dragi Bašćanskoj ubio medvjeda. Zatim ga je razapeo i ponosno provozao Baškom da se ljudi dive ili povraćaju, kako je već kome leglo.
Kakva simbolika za Svjetski dan borbe protiv lova,” napisali su u objavi.
Povodom ovog događaja, oglasili su se i Prijatelji životinja: “Danas je Međunarodni dan protiv lova, dan kada se svi podsjećamo na činjenicu da iza svakog lova ostaje izmučena, prestravljena i kukavički ubijena životinja, koju je netko čekao u zasjedi kako bi ju ustrijelio ili joj je postavio zamku kako bi skončala u mukama.

Fotografije prije dva dana ubijenog medvjeda na otoku Krku, razapetog i izloženog na ponos onoga koji ga je ubio i očito uživao u tome, vožnja s ubijenom životinjom kojoj su namjerno razjapljena usta i svezane šape, koje se nisu uspjele obraniti od lovačke puške, jasno pokazuje što je lov i kakve poruke u svijet odlaze iz Hrvatske…
Zbog lova i krivolova godišnje stradava na tisuće zaštićenih ptica i ostalih životinja… Lov je učinio veliku štetu prirodi, negdje i nepopravljivu. Nema opravdanja da se odmah ne zabrani promocija lova kao turizma, kao sporta, a treba odmah zabraniti i trofejni lov. To bi dovelo do daljnjeg preispitivanja štetnosti lova. Lov je pucanje po životinjama, ubijanje živih bića, a ne odstrel i očuvanje prirode!
Budućnost je u promociji ekoturizma, odnosno „lova” na životinje fotoaparatima, a ne puškama, što je sve raširenija praksa u svijetu. U takvoj vrsti turizma nalaze se veliki potencijali – nova radna mjesta, velik priljev novca od stranih i domaćih turista, ali i upoznavanje s prirodom. To je istinska zaštita okoliša i približavanje životinjama koje više neće visjeti sa zidova kao trofeji, nego živjeti svoje živote.”
Snimka zaslona 2021-12-03 170458
Izvor: Screenshot Facebook
Snimka zaslona 2021-12-03 170927
Izvor: Screenshot Facebook

L.B.

Komentari