Možete li vjerovati? Pamučna torba je često najgora zamjena za plastičnu vrećicu!

203

Ako pokušavate što manje pridonijeti negativnim klimatskih promjenama stvaranjem hrpe materijala koji polako pune naše oceane, postoji korisna formula koju trebate imati na umu: koristite manje stvari, koristite ih više puta i ne kupujte nove.

No jesu li plastične vrećice bolje ili lošije od papira? A što je s pamučnom torbom? Odgovor je da nema jednostavnog odgovora.

Da bismo razumjeli utjecaj višekratnih vrećica na okoliš, moramo imati na umu dvije vrlo različite stvari. Prvo: plastične vrećice se ne razgrađuju i pune oceane, morski život i našu vodu i hranu plastičnim mikročesticama. Drugo: uzimajući u obzir sve ostale utjecaje na okoliš osim zatrpavanja smećem (zbog činjenice da stalno kupujemo nove i odbacujemo stare plastične vrećice), pamučna torba ili papirna vrećica mogu lako biti štetnije za okoliš od one plastične.

U procjeni životnog ciklusa 2018. godine, dansko ministarstvo okoliša i hrane složilo se s prethodnim sličnim studijama, otkrivajući da klasične plastične vrećice za kupovinu imaju 8koliko god to nevjerojatno zvučalo) najmanji utjecaj na okoliš. Ova procjena ne uzima u obzir morske otpatke – tako da, što se tog gigantskog problema tiče, plastika je gotovo sigurno najgora, budući da se ne raspadaju u vremenskom okviru značajnom za ljudski ili životinjski život. No, uzimajući u obzir druge čimbenike, kao što je utjecaj proizvodnje na klimatske promjene, oštećenje ozonskog omotača, korištenje vode, zagađenje zraka i toksičnost za živa bića, one klasične, plastične vrećice za kupovinu zapravo su najbenignije od trenutnih uobičajenih „ekoloških“  alternativa.

Tehnički naziv za tanke plastične vrećice, poput onih koje možete nabaviti u trgovini ili na placi, su vrećice od polietilena niske gustoće (low-density polyethylene – LDPE). Tablica u nastavku, koristeći podatke iz danske studije, uspoređuje ekološku učinkovitost LDPE vrećica s drugim vrećicama, uz pretpostavku da se vrećice LDPE ponovno koriste barem jednom (u košu za smeće npr.) prije spaljivanja (spaljivanje je najbolja moguća opcija za zbrinjavanje ovih vrećica).

Ministarstvo okoliša i hrane, Danska, 2018.
Ministarstvo okoliša i hrane, Danska, 2018.
Tip vrećice Ponovne uporabe koje su potrebne kako bi se postigli isti utjecaji klimatskih promjena kao klasična plastična vrećica Ponovna uporaba potrebna za isti kumulativni utjecaj na okoliš (korištenje vode, korištenje energije, itd.) Kao klasična plastična vrećica
Klasična plastika (LDPE), ponovno upotrebljena jednom 1
Klasična plastika sa čvrstom ručkom  (LDPE) ponovno upotrebljena jednom
Reciklirana plastika 1 2
Netkani polipropilen 6 52
Tkani polipropilen 5 45
Reciklirani polietilen tereftalat (PET) 8 84
Poliester 2 35
Nebijeljeni papir 43
Izbijeljeni papir 1 43
Organski pamuk 149 20,000
Konvencionalni pamuk 52 7,100

 

Vrećice od pamuka moraju se ponovno upotrijebiti tisućama puta prije nego što dostignu ekološke učinke plastičnih vrećica – a znanstvenici iz Danske kažu da je organski pamuk lošiji od konvencionalnog pamuka kad se radi o ukupnom utjecaju na okoliš. Prema izvješću, vrećice od organskog pamuka moraju se ponovno upotrijebiti mnogo više puta nego konvencionalne pamučne vrećice (20.000 nasuprot 7.000 puta), na temelju pretpostavke da organski pamuk ima 30% nižu stopu prinosa u prosjeku od konvencionalnog pamuka, te je stoga pretpostavljeno zahtijevati 30% više resursa, kao što je voda, za rast iste količine.

Čak u slučaju prilagođavanja proizvodnje organskog pamuka u smislu ekološkog utjecaja – poput smanjenja uporabe gnojiva i pesticida (i stoga manje eutrofikacije i kontaminacije vode uzrokovane njegovim uzgojem) – konvencionalni pamuk je ipak izašao na vrh.

U izvješću se također pretpostavlja da se pamuk ne može reciklirati, jer postoji vrlo malo infrastrukture za recikliranje tekstila. Sa zabranama korištenja plastičnih vrećica koja sve više dobiva na popularnosti na globalnoj razini (127 zemalja su prihvatile ograničenja plastičnih vrećica), pitanje što će zamijeniti plastične vrećice postalo je sve bitnije. Znamo da je jednokratna upotreba zapravo najveći problem, bilo da je riječ o plastici ili ne, pa će zamjena plastičnih vrećica papirom zasigurno imati štetne nuspojave kao što je povećanje krčenja šuma. Izrada papirnate vrećice također zahtijeva više energije i vode od izrade plastične vrećice, tako da za ostale ekološke aspekte, osim otpada, proizvodi od papira mogu biti i gori od plastičnih.

Iako je ova tematika podosta komplicirana, jedan jednostavni savjet može jako pomoći u smanjivanju našeg štetnog utjecaja na okoliš. Što god imate u kući – bilo da se radi o gomili pamučnih torbi, ili hrpi plastičnih vrećica – ne bacajte ih. Nastavite ih koristiti dok se ne raspadnu. Bez obzira na materijal, upotrijebite ga kao vreću za smeće kada je više ne možete koristiti u druge svrhe. I što god učinili, pokušajte ne kupiti nove.

Osim toga, znajući koliko je resursa potrebno za proizvodnju pamuka, tretirajte tkanine u vašem domu poput beskonačno višekratnih resursa vrijednih za smanjenje emisije ugljika. Pronađite nove namjene za staru odjeću, koristite tekstil dok se ne istroši, a kada želite nešto novo, kupite rabljeno.

Komentari