Mladi Riječanin Simeon Stefanović otkrio novo rješenje za poznati matematički problem!

691
Izvor: Screenshot 24 sata

Simeon Stefanović učenik je drugog razreda Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo, a sada se može pohvaliti i titulom dvostrukog državnog prvaka iz matematike i informatike. Iza njega je 16 sudjelovanja na državnim razinama natjecanja, niz osvojenih nagrada, ali i riješen Radonov teorem na način na koji ga nitko do sada nije riješio. Podsjetimo, Simeon je s dvije godine brojio do 10 na tri jezika, a s četiri godine znao je cijelu tablicu množenja te rješavao sudoku. U trećem razredu osnovne škole riješio je matematički zadatak s državne mature za koji se tvrdio da je maturantima zagorčao ispit. O Simeonu smo već pisali, a članak možete pronaći ovdje.

Ove sam godine osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike, varijanta B, kao i prvo mjesto na državnom natjecanju u kategoriji osnove informatike za strukovne škole. Na natjecanja idem od drugog razreda osnovne škole. Krenuo sam s Klokanom bez granica, a od 5. razreda redovito idem na školska, županijska i državna natjecanja. Ove sam godine sudjelovao i na matematičkom Turniru gradova sa sjedištem u Moskvi koje se održalo online zbog pandemije. Dobili smo skup zadataka među kojima je bio i Radonov teorem. Nisam znao da se radi o nečemu što je mnogima komplicirano. Riješio sam ga na način na koji ga nitko dosad još nije riješio. Na puno lakši način koji je razumljiv mnogima i za to sam iz Moskve dobio posebnu pohvalu. Roditelji su mi velika podrška, posebno mama s kojom sam još kao mali radio matematiku. Kad sam bio u trećem razredu osnovne škole, po medijima se pisalo o zadatku iz matematike s državne mature koji je maturantima predstavljao velik problem. Mama mi ga je pročitala, a ja sam ga bez papira i olovke riješio. U osmom sam razredu iz zabave išao rješavati zadatke više razine matematike s državne mature“, govori Simeon za Novi list.

Na pitanje Novog lista zbog čega je odabrao baš strukovnu školu, a ne matematičko-prirodoslovni gimnazijski program, Simeon kaže da je zapravo njegova želja bila upisati zagrebački MIOC, ali kako financijske mogućnosti to nisu dopuštale, odluka je pala na Srednju školu za elektrotehniku i računalstvo i to upravo zbog računalstva. “Draže mi je ići u strukovnu školu jer je ovdje 50 posto predmeta stručno, a to me zanima. Zanimaju me svi prirodoslovni predmeti. Oko budućnosti dvojbe nema jer njegova je budućnost znanost. Ta odluka alternativu nema, a do tada čekaju ga još dvije godine srednjoškolskog obrazovanja koje će pratiti odlasci na najviše razine natjecanja. Vidim se u znanosti. Ne znam još točno gdje, ali to će biti znanost. Zasad planiram nastavak školovanja na riječkom Tehničkom fakultetu ili zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računalstva“, kaže Simeon za Novi list.

Komentari