Pomozimo mladom nadarenom Riječaninu da upiše željenu školu! Država ga ignorira…

991
Izvor: Screenshot 24 sata

Šesnaestogodišnji riječki srednjoškolac Simeon Stefanović dobio je poziv za nastavak obrazovanja na zagrebačkoj prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji, no za život u Zagrebu nažalost nema novaca. Simeon je s dvije godine naučio brojati i znao je sva slova. Kada je imao četiri godine rješavao je sudoku s lakoćom. Prije upisa u osnovnu školu naučio je pisati, čitati, zbrajati i oduzimati u beskonačnost te množiti i dijeliti.

Iako je rođen u Puli, odrastao je u Rijeci gdje sada pohađa školu za elektrotehniku i računalstvo, no gradivo mu je dosadno jer već sve to zna. Kaže da ima osjećaj da su se mnogi nastavnici, ali i učenici uspavali u prosječnosti.  Program je takav kakav je pa sve što ne dobiva od škole sam pronalazi – sudjeluje u kampovima. Ipak, želio bi pohađati popularni MIOC, najbolju srednju školu u Hrvatskoj, a država mu ne nudi nikakvu potporu, prenosi 24sata..

Za 24sata, Simeon je kazao: „Obrazovanje je u Hrvatskoj zanemareno, znanje je vrijednost koju bi trebali više cijeniti. Bez podrške roditelja, posebno majke, bez obzira na nadarenost ne bih bio tako dobar.” 

Ravnatelj MIOC-a Nikola Dmitrović kazao je kako su mu vrata škole uvijek otvorena i kako je svjestan problema nadarenih učenika. Istaknuo je i kako će provjeriti kako bi Simeonu mogao osigurati smještaj u Zagrebu. U riječkog Facebook grupi „Pomozimo – riječka građanska inicijativa“, pokrenuta je akcija kojom se može pomoći Simeonu kako bi ostvario svoj san.

Snimka zaslona 2021-06-08 145754
Izvor: Screenshot Facebook

Komentari