Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se ciklusom radionica o prevenciji nasilja u mladenačkim vezama

83
međunarodni dan protiv nasilja nad ženama
Foto: PU primorsko-goranska

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj održat će se ciklus od četiri radionice na temu prevencije nasilja u mladenačkim vezama.

U organizaciji Ureda načelnika ove Policijske uprave i u suradnji s djelatnicima Osnovne škole Nikola Tesla Rijeka, jednom tjedno održat će se radionice pod nazivima:

  1. Što je nasilje
  2. Kako prepoznati nasilje u vezi
  3. Kako prijatelji pomažu
  4. Kako izgleda dobra veza

Radionice su namijenjene učenicima osmih razreda, a vodit će ih policijska službenica za nadzor i planiranje – za prevenciju, Ingrid Mavrić i stručna suradnica Osnovne škole Nikola Tesla, psihologinja Orjana Marušić Štimac.

Tako je jučer, 2. studenoga u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke održana prva radionica u kojoj je sudjelovalo 20 učenika 8a razreda spomenute škole. U uvodnom dijelu učenici su bili iznenađeni rezultatima istraživanja (CESI, 2018. godine), prema kojima je čak 58% mladih doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskoj vezi. Njihove procjene bile su od 5% do 28%. Nakon kratkog osvrta na policijske statistike učenici su podijeljeni u četiri  grupe te su dobili različite priče – prikaze slučajeva različitih vrsta nasilja, sa zadaćom da u svakoj od priča prepoznaju što je nasilje i o kakvoj se vrsti nasilja radi.

Po završetku izlaganja svake grupe te u aktivnoj raspravi u kojoj su sudjelovali svi učenici, vrlo brzo su zaključili da su u stvarnom svijetu najčešći oblici nasilja u mladenačkim vezama psihološko, fizičko i spolno nasilje, a neki od ovih oblika nasilja mogu se nastaviti i u virtualnom svijetu putem elektroničke tehnologije preko društvenih mreža, aplikacija za razgovor i bilo gdje na internetu gdje dolazi do komunikacije.
Pojašnjeno je da se pod psihološkim nasiljem uz uvrede, stalno nadziranje, ucjenjivanje, zlostavljanje, prekomjerno slanje poruka, ponižavanje, omalovažavanje, zastrašivanje, podrazumijevaju i prijetnje.

Osim navedenih oblika nasilja upoznati su i sa zakonskom regulativom (Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji), prema kojoj postoji i ekonomsko nasilje, koje nije uobičajeno u mladenačkim vezama, ali je prilično često u partnerskim vezama u obitelji.

U nastavku radionice upoznati su i s najčešćim kaznenim djelima i prekršajima,  karakterističnim za nasilje u mladenačkim vezama, poput nametljivog ponašanja (čl. 140. Kaznenog zakona) i naročito drskog i nepristojnog ponašanja (čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira).
Obzirom da je većina učenika navršila 14 godina, bili su začuđeni činjenicom da s navršenih 14 godina postaju kazneno i prekršajno odgovorni.

Uz edukaciju, učenike se ohrabrilo da kod prepoznavanja znakova nasilja u vezama uvijek o tome trebaju razgovarati s osobom od povjerenja, bilo da je riječ o roditeljima, nastavnicima ili psiholozima. Naglašeno im je da se u slučaju nasilja uvijek mogu obratiti policiji i drugim nadležnim institucijama (Hrvatski zavod za socijalni rad, pravobraniteljica za zaštitu djece) te organizacijama civilnog društva.

Druga po redu radionica održat će se u srijedu, 8. studenoga u riječkoj Osnovnoj školi  Nikola Tesla.

Podsjećamo, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, u znak sjećanja na dan kada je 25. studenoga 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a nasilje nad ženama je kao važan javnozdravstveni problem prepoznato i u Hrvatskoj, radi čega se i provode različite preventivne aktivnosti uz već donesene zakonodavne mjere kojima se štiti svaka žrtva nasilja.

Komentari