Maturanti išarali Spomenik oslobođenja ustaškim znakovljem; Obersnel osudio njihov čin

671
Maturanti na riječkom Korzu (Foto: Facebook)

Maturanti diljem Hrvatske danas slave posljednji dan srednjoškolskog školovanja, a riječki srednjoškolci prolazili su Korzom i bučno obilježavali zadnji dan u školskim klupama.

U jednom je trenutku Korzo bilo zavijeno crnim dimom jer su maturanti bacili dimnu bombu, a gađali su se brašnom i jajima.

Puno bolji primjer kako proslaviti zadnji dan školovanja imaju maturanti riječke Građevinske škole. Umjesto divljanja i razbacivanja brašna po ulicama, maturanti riječke Građevinske škole odabrali su peći palačinke na Korzu u humanitarne svrhe. Na toj im je akciji čestitala ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

No najveću pozornost privuklo je uništavanje Spomenika oslobođenja na riječkoj Delti. Tijekom okupljanja na Delti išarali su Spomenik oslobođenja i to ustaškim i nacističkim simbolima.

Zbog šaranja i uništavanja Spomenika oslobođenja na Delti ustaškim i ostalim nacističkim simbolima gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel uputio je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Kao gradonačelnik, kao Riječanin, u konačnici i kao roditelj najoštrije osuđujem šaranje Spomenika oslobođenja na riječkoj Delti ustaškim i ostalim nacističkim simbolima.

Spomenik oslobođenja (Foto: Wikipedia)

Vjerujem da će mnogi ovaj čin pokušati opravdati mladenačkom ludošću, neznanjem i prkosom prema autoritetima, možda čak i slučajnošću, no posljednjih je godina u našoj državi previše takvih “ludosti” i “neznanja” da bi ih se moglo svrstati u slučajnosti.

U našem je društvu, nažalost, očito postalo poželjno i prihvatljivo isticati simbole režima koji je ubijao, zatvarao i proganjao ljude zbog porijekla, političkog stava ili vjere. I dok čitav civlizirani svijet osuđuje i ne dopušta takvo ponašanje, naša zemlja i naše društvo polako ali sigurno okreću leđa vrijednostima moderne Europe i klize u nacionalizam i neofašizam i postajemo društvo u kojem su sve glasniji različiti pokreti koji pokušavaju smanjiti ili dokinuti odavno izborena ljudska prava i slobode.

Stoga vas, dragi sugrađani, pozivam da prestanete okretati glavu kada vidite spomenik išaran ustaškim i ostalim nacističkim simbolima, da mlade koji izvikuju ustaške pozdrave na pravdate lakomislenošću ili nestašlukom, da svoju djecu, prijatelje i poznanike potičete na život u toleranciji, uvažavanju i poštivanju različitosti i različitih. Jer samo tako možemo nastaviti graditi moderno i zdravo društvo i samo ćemo se tako oduprijeti sve jačim strujama koje nas pokušavaju vratiti desetljećima, pa i stoljećima unatrag i perfidno nam, pod krinkom brige za život, obitelj ili pak demokraciju, nametnuti svoje uske, nazadne, u konačnici i vrlo opasne stavove”, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Komentari

Close