Hrvatski laburisti Plenkoviću: Lex LNG je zločin nad Primorsko-goranskom županijom!

87
LNG Omišalj

Hrvatski laburisti – Stranka rada uputili su priopćenje i protivljenje vezano uz donošenje posebnog Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin (lex LNG).

Naglasili su da su protiv plutajućeg LNG terminala kod Omišlja i taj projekt nazvali nerazumnim i štetnim, iako smatraju da će se on ostvariti jer “nesposobna Vlada RH s premijerom Plenkovićem na čelu sprema u četvrtak, 24. svibnja, na sjednici Vlade donošenjem posebnog Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin (tzv. Lex LNG) ozakoniti zločin nad stanovnicima Kvarnera i zločin po okoliš”, piše u priopćenju.

Tvrde da su štetne posljedice planiranog usvajanja zakona nesagledive: od skupe instalacije terminala, jeftine tehnologije, najave najma zastarjelog FSRU broda, koncesije (“privremene”) od “samo” 99 godina, pa do vizualne devastacije Omišlja i direktne štete za turizam otoka.

“Zar nije dovoljno da su se uz stručnjake, protiv izjasnili i mještani Omišlja, otoka Krka, Općinsko vijeće Općine Omišalj, Županijska skupština Primorsko-goranske županije?”, pitaju se Laburisti.

“Predsjedniče Vlade, Vama bi barem, kao legalistu, trebali biti jasni pojmovi poput pravnog sustava i primjene prava. Znači li Vam išta činjenica da kršite hrvatske i europske zakone? Dovodi li kršenje zakona Vašu diplomu Pravnog fakulteta u pitanje?”, oštro prozivaju hvatskog premijera.

S druge strane, Laburiste zanima tko je opet dobio nešto ispod stola kako bi progurao ovaj projekt i pitaju se ponavlja li se priča s MOL-om i Inom. “Do kada će stanovnici Republike Hrvatske biti žrtve privatnih interesa, korumpiranih političara i krupnog kapitala? Mnogo je neodgovorenih pitanja i javnost, koja financira Vaš rad, gospodine Plenkoviću, te rad Vlade RH, zaslužuje odgovore”, istaknuli su u priopćenju medijima.

Pozivaju premijera i cijelu Vladu da pokažu koliko vole domovinu i dodaju da se “domovina voli poštenjem, znanjem, pametnim i promišljenim odlukama, planiranjem daleke budućnosti i razmišljanjem o budućim generacijama. Domovina se ne voli korupcijom i gledanjem vlastitih interesa te držanjem ruke na srcu kod izvođenja himne.”

“Odustanite od Lex LNG, dokažite da su vam interesi domovine, u koju se toliko često zaklinjete, iznad osobnih interesa, da vlast nije slast i da uvažavate odluke jedinice lokalne samouprave kao i glas stanovnika cijele, često zlostavljane, Primorsko-goranske županije”, zaključuju Laburisti.

Komentari