Maestralni hommage velikom umjetniku i čovjeku Tonku Maroeviću

27

Bojana Gregorić Vejzović, Vanja Matujec, Sara Stanić, Amar Bukvić, Matija Dedić, Sara Renar, Goran Matović, Gabi Novak do suza su ganuli publiku, kao i obitelj Tonka Maroevića, jučerašnjom umjetničkom izvedbom veličanstvene posvete velikom pjesniku, prevoditelju, povjesničaru umjetnosti i govorniku Tonku Maroeviću.

A21_0569

U atriju Muzeja za umjetnost i obrt umjetnici su, predvođeni Goranom Matovićem, autorom Zagrebačkih posveta priredili maestralno multimedijalno događanje koje je otkrilo novo i gotovo nepoznato lice akademika Tonka Maroevića. Tonko Maroević je „osoba složena od više drugih“ koji je cijeli svoj život posvetio drugima, a jučerašnji je program bio posvećen njemu, kao velikom čovjeku i prijatelju. Program je uz fragmente pjesničkog i prevoditeljskog opusa Tonka Maroevića građen i udjelom filma, glazbe i glumačkog umijeća. Glumci su sjajno izvodili Tonkove tekstove i prijevode kao i zamišljenu prepisku Borges – Tonko, Sever – Tonko i Ujević – Tonko koju je posebno za ovu prigodu napisao autor Zagrebačkih posveta Goran Matović. Preplitanje različitih sadržaja otvorilo je čudesnu dramsku napetost koja je publiku od početka do kraja držala u intenzivnoj posvećenosti Tonkovom umjetničkom univerzumu.

A21_0511

Glazbeni okvir ovog posebnog događaja priredili su Matija Dedić, koji je skladao „Klavirsku kompoziciju za Tonka“ i Sara Renar, koja je komponirala Tonkovu pjesmu „Pjevaj povijesti“.

A21_0545

Posebno iznenađenje večeri bilo je sudjelovanje Gabi Novak koja je nakon dionice Ujević- Maroević – Matović otpjevala stihove pjesme „Odlazak“ Tina Ujevića koje je uglazbio Arsen Dedić.

A21_0450

Komentari