Kapetanu Berislavu Vraniću nagrada za životno djelo Grada Rijeke

85
sjednica gradskog vijeća

Gradsko vijeće donijelo je odluku o dobitnicima javnih priznanja Grada Rijeke za 2024. godinu, dodijelivši nagradu za životno djelo kapetanu Berislavu Vraniću.

Nakon provedenog javnog poziva, Odbor za javna priznanja raspravljao je o 15 pravovaljano pristiglih prijedloga te gradonačelniku predložio da se u 2024. godini dodijeli osam javnih priznanja Grada Rijeke. S prijedlogom Odbora složio se gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, a potom ga je jednoglasno podržalo i Gradsko vijeće.

Dobitnik Nagrade Grada Rijeke za životno djelo u 2024. godini je kapetan Berislav Vranić za iznimna profesionalna postignuća i promoviranje pomorske profesije u svjetskim razmjerima. Cijeli svoj radni vijek kapetan Berislav Vranić je proveo na poslovima koji su vezani uz more, brodove i pomorstvo. Nakon dugogodišnjeg kontinuiranog rada na brodovima, karijeru nastavlja radeći u svojstvu savjetnika danas drugog najvećeg svjetskog brodara za prijevoz rashladnih tereta „Seatrade”. Tijekom svog radnog vijeka radio je na brojnim velikim i značajnim projektima diljem svijeta, posebno na osmišljavanju prijevoza rashladnih tereta morem te rada i logistike lučkih terminala za rashlađene terete. Skupljajući iskustvo kao vještak i savjetnik za logistiku, napisao je i izdao četiri stručne knjige koje pokrivaju sve aspekte prijevoza i načina rukovanja rashladnim teretima na specijaliziranim brodovima hladnjačama. Navedene stručne knjige obogaćuju svjetsku literaturu o pomorstvu i služe kao vodič za pomorce, znanstvenike i profesionalce u toj industriji. Uz brojna poslovna poznanstva u svijetu pomorstva, kapetan Vranić je uvaženi član Nautičkog instituta iz Londona, imenovan je ambasadorom dobre volje Svjetske pomorske organizacije, član je Počasnog društva pomorskih kapetana iz Londona (The Honourable Company of Master Mariners – HCMM) te je član Međunarodnog instituta pomorskih vještaka. U ovom trenutku svega 68 pomorskih kapetana u svijetu ponosno nosi titulu Chartered Master Mariner. Za svoj doprinos na osmišljavanju i unapređivanju brodskog prijevoza voća liči iz Madagaskara, dodijeljena mu je titula „Vitez Nacionalnog Reda Republike Madagaskar”, najvišeg odlikovanja Republike Madagaskar koje se dodjeljuje fizičkoj osobi kao izraz zahvalnosti i priznanja Republike Madagaskar za značajan doprinos pojedinca društvu i zemlji.

Zaslužni građani i udruge – dobitnici Zlatnih plaketa i godišnjih nagrada

Odlukom Gradskog vijeća Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ dobili su Orijana Pernjak Grbac, posthumno, za dugogodišnji doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Rijeke u području sporta; Akademsko astronomsko društvo Rijeka za promociju i razvoj astronomije na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije; izv. prof. dr. sc. Gianna Mazzieri-Sanković za izuzetan doprinos internacionalnom znanstvenom istraživanju te međunarodnoj promidžbi i popularizaciji riječke književne i jezične baštine te Lions klub Rijeka – Korzo za iznimna postignuća na području humanitarnog rada u razdoblju od 2008. – 2024. godine.

Godišnju nagradu Grada Rijeke dobili su Niko Cvjetković za osobiti doprinos izgradnji nove knjižnice te promicanju knjižničarstva Grada Rijeke; Željko Pendić za doprinos kulturno-umjetničkom životu i urbanom identitetu grada Rijeke te Ervin Pavleković za izniman doprinos promicanju kulture i kulturnog stvaralaštva u cjelini, a napose za popularizaciju filmske umjetnosti i filmske kritike.

Predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj, ujedno i predsjednica Odbora za javna priznanja čestitala je svim dobitnicima javnih priznanja, istaknuvši kako je Odbor imao težak zadatak između predloženih kandidata izabrati dobitnike nagrada Grada Rijeke, budući da su svi predloženi kandidati zaslužili Rijeku.

Dobitnicima javnih priznanja nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, koja se planira održati 13. lipnja u povodu obilježavanja Dana grada Rijeke.

Sjednica Gradskog vijeća nastavlja se po predloženom dnevnom redu.

Sjednicu je moguće pratiti uživo putem You Tube kanala Grada Rijeke.

Komentari