Kako zaustaviti programirano kvarenje kućanskih aparata i manjih električnih uređaja?

67

Kućanski aparati starije generacije ispravno su radili više od 30 godina. U današnje vrijeme, svjedoci smo da po kupnji novog kućanskog uređaja ili manjeg električnog uređaja, možemo biti mirni samo do isteka jamstva. Nakon isteka jamstva, kućanski uređaji i električni uređaju počinju se kvariti ili u potpunosti prestaju raditi. Na razini Europske unije trenutno se provodi projekt testiranja trajnosti uređaja u sklopu Obzora 2020. U Francuskoj je objavljena studija slučaja da su u prosjeku perilice rublja programirane da se pokvare nakon 2 000 pranja, a televizori prestaju raditi nakon 20 000 sati. Nizozemska je dokazala da 84% Android mobitela ne radi sa zadnjim softverom, a za navedeno već su kažnjeni Apple i Samsung u iznosu od 5 do 10 milijuna eura. Taj fenomen poznat je kao „programirano kvarenje“. Francuska je u potpunosti zakonom zabranila programirano kvarenje te uvela oznake popravljivosti i mjerač korištenja. U Austriji postoji oznaka koja se dodjeljuje za električne uređaje koji dulje traju i lakše se popravljaju, dok se u Švedskoj daju porezne olakšice potrošačima koji uređaje nose na popravak.

Testovi trajnosti uređaja pokazali su kako se prvo kvarenje događa nakon isteka jamstva, prosječno u drugoj ili trećoj godini korištenja budući da su jamstva proizvoda u Europskoj uniji većinom u trajanju do dvije godine. Biljana Borzan, hrvatska eurozastupnica i potpredsjednica Socijalista i demokrata u EP-u želi tome stati na kraj tražeći da se zabrani programirano kvarenje uređaja. Biljana Borzan istakla je: „Na tržištu imate jako malo rezervnih dijelova. Često ih nema već nakon godinu do dvije od kupnje, a kad ih i ima, jako su skupi i ne isplati ih se ugrađivati.“

Jednako tako, dokazano je da je 77% građana sklono prvo pokušati s popravkom uređaja, a ukoliko se popravak pokaže neuspješnim pothvatom, tek onda građani se odlučuju na kupnju novog uređaja. Pokazano je i da su građani voljni platiti više za određeni uređaj ukoliko bi im to osiguralo veću trajnost uređaja. Osim što je programirano kvarenje velik udarac na budžet potrošača, jednako tako je i ekološki neprihvatljivo jer to rezultira gomilanjem nepotrebnog otpada.

Komentari