Kako to da za svih deset novih pročelnika nije uvjet engleski?

123
maša magzan

Nezavisna vijećnica Maša Magzan postavila je pitanje gradonačelniku Rijeke pitanje zbog čega se, recimo od pročelnika odjela za urbanizam, ne traži poznavanje engleskog, dok je za pročelnika za komunalni sustav jedan od uvjeta.

Njezin osvrt donosimo u nastavku:

“Upravo je u tijeku provedba natječaja za imenovanje deset novih pročelnika upravnih tijela Grada. Ali, možemo mirno spavati – u Gradu Rijeci sve se radi po pravilima, propisima, rekli bismo – po špagi. Ne tvrdim to, naravno, ja, nego to proizlazi iz gradonačelnikovog odgovora na moje vijećničko pitanje.

Zanimalo me zbog čega poznavanje engleskog jezika u natječaju nije uvjet za pročelnička mjesta Upravnog odjela za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo; Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu i sport i mlade te Upravnog odjela za financije. S druge strane, poznavanje engleskog traži se za pročelnike nekih drugih upravnih odjela.

Znamo da engleski ima status globalnog jezika i da je zbog svoje rasprostranjenosti postao jezik međunarodne poslovne komunikacije. Kao i poznavanje rada na računalu, korištenje i poznavanje engleskog jezika, posebno na razini stručnog i poslovnog jezika, danas je ključna kompetencija i neizbježan dio modernog poslovanja i upravljanja.

“Pojavu osudi, druga spasi…”

Osim što je važan zbog razmjene važnih informacija, engleski jezik je jezik interneta pa je ključan za praćenje novih trendova, istraživanja i primjenu novih znanja, a samim time i za otvaranje novih poslovnih prilika i rješenja. Stoga sam od gradonačelnika tražila konkretne razloge zbog čega je engleski važan i tražen za, primjerice, pročelnike Upravnog odjela za komunalni sustav i promet ili Upravnog odjela za gradsku imovinu, a za gore navedene upravne odjele to nije slučaj.

„Apsolutno nikakva intencija nije bila pogodovati nekome prilikom prijave na natječaj, što je vidljivo i iz dosadašnje natječajne procedure za pročelnike, budući da se svi prijavljeni kandidati služe engleskim jezikom, upravo zbog, kako je i sama članica Gradskog vijeća istaknula, njegove rasprostranjenosti“, odgovorio mi je gradonačelnik.

Jer u Rijeci se očito nikad nigdje nije tražila stranačka iskaznica (SDP-a i satelita), nikad se nikome nije pogodovalo, nikad se nije zapošljavalo po principu „pojavu osudi, druga spasi“ niti korupcija stanuje na Korzu 16.

O tome kako sadašnji i bivši gradonačelnik biraju pročelnike, ali i čelne ljude gradskih poduzeća, štošta možemo doznati počnemo li jednostavno brojati koliko je njih do sada privedeno, optuženo, osuđeno, protiv koliko njih je podignuta optužnica…

Uvjeti radnih mjesta za deset novih pročelnika

No, vratimo se mi na recentne natječaje. „Uvjeti radnih mjesta za pročelnike ne moraju biti isti, već se temelje, osim na samoj Uredbi i na procjeni ukoliko pojedino pročelničko mjesto uistinu zahtijeva poznavanje engleskog jezika, stoga je kod nekih radnih mjesta određen uvjet poznavanja engleskog jezika, dok kod drugih, to nije slučaj“, dodaje gradonačelnik.

No i ja sam tome imala nešto dodati pa sam uputila dopunsko vijećničko pitanje, budući da nisam dobila traženi odgovor, nego samo generalnu informaciju da su uvjeti natječaja za pročelnike uređeni Pravilnikom o unutarnjem redu te usklađeni s Uredbom o klasifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi pri čemu uvjet o poznavanju engleskog jezika „nije propisan prethodno navedenom Uredbom.“

Stoga me zanima – na koji način su uvjeti radnih mjesta za pročelnike u pogledu poznavanja engleskog jezika usklađeni s navedenom Uredbom, ako engleski istom uredbom nije propisan?

Drugim riječima, ponavljam inicijalno pitanje gradonačelniku, a to su konkretni razlozi (procjene) da je engleski važan i tražen za, primjerice, pročelnike Upravnog odjela za komunalni sustav i promet ili Upravnog odjela za gradsku imovinu, a za gore navedene upravne odjele to nije slučaj?

Dok čekam odgovor gradonačelnika, vrijedi spomenuti da je na natječaje za imenovanje deset novih pročelnika upravnih tijela Grada pristiglo 27 prijava, a neki su se kandidati prijavili na više pročelničkih mjesta.”

Izvor: Iva Rinčić

Komentari