Kako je mali uređeni vrt u zagrebačkoj Preradovićevoj pokrenuo zeleni bunt građana

300
Foto/Facebook

Objava Martina Živković na Facebooku izazvala je lavinu reakcija. Odlučila je u Preradovićevoj ulici u Zagrebu posaditi mali vrt, uljepšati svoj grad nedavno teško pogođen potresom. Njezinu je spontanu građansku inicijativu, kako Martina veli, „mali kutak optimizma“ nepoznat netko je prijavio. U prijavi se traži kažnjavanje počinitelja i vraćanje zelene površine u prvobitno stanje?! Martina poručuje: „Ja tu kaznu nikada neću platiti i počupati biljke koje tamo rastu“. 

„Da li je moguće da ovo nekome smeta?
Stigla je anonimna prijava u kojoj se traži kažnjavanje počinitelja sađenja u Preradovićevoj 14 i vraćanje javne zelene površine u prvobito stanje.
Komunalno redarstvo mi je dalo 8 dana da se očitujem.
Uz nevjericu da tako nešto može nekome smetati, ne vjerujem niti da je jedna institucija išla po tome postupati, trošiti novce na papir i poštarinu. Da li se postupa po zdravom razumu ili se zaista regira na svaku anonimnu prijavu?
U razrušenom gradu, mjesec dana nakon potresa, s užitkom i od srca smo Boris i ja odlučili pokloniti Gradu i građanima jedan mali kutak optimizma, unijeti malo života, podignuti raspoloženje… Ljudi koji su prolazili bili su inspirirani time, slikali su nas, govorili da će i oni napraviti isto čim prođe corona. Nikad nijedan post nisam vidjela na fb koji je imao isključivo pozitivne komentare kao taj u grupi Potres u Zagrebu – Svi mi u centru
Zato vas lijepo molim dragi susjedi, prijatelji, odvjetnici, savjete i naputke kako se na ovo očitovati… jer ja za to kaznu neću platiti, niti ću ikada počupati biljku koja raste i nikome ne smeta
.“, objavila je Martina Živković na Facebooku.

Da li je moguće da ovo nekome smeta?Stigla je anonimna prijava u kojoj se traži kažnjavanje počinitelja sađenja u…

Objavljuje Martina ZivkovicSrijeda, 13. svibnja 2020.

Nakon Martinine objave krenula je, u znak podrške, Facebook inicijativa podrške pod nazivom „Zasadimo vrt! Uredimo vrt sami“ uz poziv:
Nakon što su naši sugrađani u Preradovićevoj zasadili mini vrt na komadiću zemlje između parkirnih mjesta, dobili su dopis komunalnog gospodarstva u kojem se traži da se očituju te da se taj dio vrati u prvobitno stanje. Naravno slijedi i kazna.
Pozivamo sve koji vole ovaj
grad da u svojoj ulici posade mini vrt poput ovog u Preradovičevoj. Uljepšajmo
sami naš grad, ako treba i uz plaćanje komunalnih kazni. Uredite vrt, objavite
fotku uz hashtag #zeleniotpor ili nam pošaljite fotku.”

Inicijativa je dosada privukla više od 3 tisuće ljudi.

Hvala svima na podršci, od srca ❤️

Objavljuje Martina ZivkovicSrijeda, 13. svibnja 2020.

Posljednje, pokrenuta je i peticija “Ne dirajte mi Preradovićevu 14”.

Ovo, kad se stvari dogode spontano, je najkvalitetnije… Evo postoji i peticija ❤️

Objavljuje Martina ZivkovicSrijeda, 13. svibnja 2020.

 

 

 

 

Komentari