Jesu li ove vrućine pokazatelj toplog ljeta? Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme čeka!

23

Nakon, što se temperature tiče, uglavnom prosječnog ožujka, a zatim hladnog i vrlo hladnog travnja slijedio je svibanj koji je u većem dijelu Hrvatske također bio hladniji od uobičajenog. I oborina je ovog proljeća uglavnom bilo oko prosjeka, a u svibnju su one bile vrlo nejednoliko raspoređena. Stoga se većina zaželjela pravog ljeta – vrućeg i stabilnog.

Ovi dani nam donose upravo to. Pretežno sunčano i vruće. sutra, u petak 18. lipnja uz lokalno jači razvoj oblaka pljuskovi su mogući u gorju te u unutrašnjosti Istre. Vjetar većinom slab. Na Jadranu će puhati slab do umjeren jugozapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 12 do 17, a na Jadranu od 19 do 22 °C. Najviša dnevna uglavnom između 29 i 32 °C.

U subotu, nedjelju i ponedjeljak, dakle od 18. do 21. lipnja u unutrašnjosti nas očekuje pretežno sunčano i vruće. U subotu je u gorju moguć pokoji pljusak, a u ponedjeljak se u zapadnim predjelima očekuje mjestimice umjerena naoblaka uz umjeren do jak jugozapadnjak. Na Jadranu sunčano, mjestimice i vedro. Danju vruće, a noći će biti tople uz temperaturu zraka iznad 20 °C. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, a u ponedjeljak i južni.

Iako do “službenog”, kalendarskog ljeta imamo još 4 dana, ono klimatološko počelo je već 1. lipnja i traje do 1. rujna. 

Prema raspoloživom prognostičkom materijalu za klimatološko ljeto u većem dijelu zemlje predviđa se vrijeme toplije od prosjeka ili najmanje oko njega, uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom su u srpnju te osobito kolovozu moguće više temperature od uobičajenih vrijednosti.
Naravno ne može se isključiti ni pojava toplinskih valova, ali se oni na sezonskoj skali ne mogu prognozirati. Stoga valja pratiti službene vremenske prognoze za kraće razdoblje (najviše tjedan dana unaprijed) koje će, bude li potrebno, sadržavati upozorenje na vrućinu. Iako se predviđa vrijeme toplije od prosjeka, svakako su mogući i prodori hladnog zraka (npr. prolaskom hladne fronte), odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za ljetne mjesece.

Prognoza količine oborine mnogo je složenija od prognoze temperature, osobito na sezonskoj skali, pa je i njezina pouzdanost manja. Predviđa se ukupna sezonska količina kiše uglavnom manja ili najviše oko prosječne, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Ipak, u lipnju postoji signal za mjesečnu količinu oborine bližu klimatološkom srednjaku.
Zbog većinom pljuskovitog karaktera oborine, prilično je izvjesno da će ona biti neravnomjerno raspoređena. S druge strane, iako se predviđa količina kiše manja od uobičajene moguće su i kraće kišne epizode ili grmljavinski pljuskovi karakteristični za ljeto. Lokalno oni mogu biti i izraženiji, ponegdje i s većom količinom oborine, usporedivom s tjednim ili čak mjesečnim količinama.

Na kraju treba još jednom naglasiti da lokalni faktori (orografija, blizina mora,…) ljeti mogu biti dominantni za razvoj vremenskih prilika. Stoga tijekom ljeta treba svakodnevno pratiti službene vremenske prognoze i informacije u cilju pravovremenog upozorenja na opasne vremenske pojave kao što su jača grmljavinska nevremena ili upozorenja na toplinske valove.

Izvor: Meteo.hr

Komentari