Iva Rinčić: Vizura budućnosti prostora Dječje bolnice Kantrida

77
dječja bolnica kantrida

Povodom obilježavanja 10. godišnjice Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci, nezavisna vijećnica Iva Rinčić osvrnula se na vizuru budućnosti prostora Dječje bolnice Kantrida, a njezin osvrt donosimo u nastavku:

S ponosom obilježavamo desetu godišnjicu Fakulteta zdravstvenih studija uz seriju događaja posvećenih istraživanju i promicanju zdravlja. Tim povodom održali smo i tribinu pod nazivom “Turizam i zdravlje”, razmatrajući trenutno stanje i izazove. Naravno, i perspektive zdravstvenog turizma. Ova je tema ujedno prilika da ukažemo na značenje lokacije dosadašnje Dječje bolnice u Rijeci kao ključnog čimbenika daljnjeg razvoja zdravstvenog turizma u našem gradu.

Dječja primorska kolonija

Dječja bolnica, utemeljena 1924. godine kao dječja primorska kolonija, bila je namijenjena oporavku i liječenju djece siromašnih, svjedoči o stoljeću dugoj povijesti zdravstvenog turizma u Rijeci. Izvorno smještena u prostorima bivše nadvojvodske vile na Kantridi, ova bolnica je pružala utočište i skrb djeci koja su trebala oporavak u mirnom i blagotvornom okruženju uz more.

Ovaj arhitektonski vrijedan kompleks protegnut uz obalu Kantride, predstavlja dragocjen resurs razvoja industrije zdravlja u našem gradu. Naime, budućnost zdravstvenog turizma u Rijeci ima potencijal upravo u transformaciji prostora s obzirom na to da preseljenje bolnice na Sušak otvara vrata novom poglavlju.

Perspektive zdravstvenog turizma

U skladu s urbanističkim smjernicama, zalažemo se za očuvanje izvornog karaktera prostora, istovremeno ga prilagođavajući potrebama modernog zdravstvenog turizma.

Promišljenom i održivom prenamjenom, Rijeka ima potencijal postati novo središte, uz već poznate lidere Opatiju, Lošinj ili Crikvenicu. Suradnja s relevantnim dionicima, ulaganje u infrastrukturu i brendiranje destinacije, ključni su elementi za ostvarivanje ove vizije.

Dječja bolnica u Rijeci nije samo dio naše prošlosti, već i temelj naše budućnosti u zdravstvenom turizmu. Kroz pametno planiranje, suradnju i inovacije, vjerujemo da možemo postići izvanredne rezultate i pozicionirati Rijeku kao vodeću destinaciju zdravstvenog turizma u regiji i šire.

Izvor: Iva Rinčić

Komentari