Italija blokirana zbog koronavirusa, stanje koronavirusa možete pratiti i online

178

Sredinom tjedna otkriven je koronavirus u Italiji. Trenutno je zaraženo 152 ljudi, a koronavirus odnio je život i četvrtoj žrtvi zaraze. U Lombardiji je zaraženih preko 90, dok ih je u Venetu oko 25. U pet talijanskih pokrajina dokumentirano je više slučajeva zaraze koronavirusom, a 11 gradova je u izolaciji. U Italiji se provode restriktivne mjere opreza i kontrole virusa. Zatvorene su škole, sveučilišta, muzeji, a kafići i pubovi mogu raditi do 18 sati nakon čega se moraju zatvoriti. Na granicu su uvedene granične kontrole za sve koji dolaze iz regija u kojima su potvrđeni slučajevi pojave koronavirusa.

Ministarstvo obrazovanja izdalo je naputak o obaveznom otkazivanju svih putovanja u Italiju narednih mjesec dana. Skrenuvši pažnju na stranice Ministarstva zdravstva gdje se mogu naći sve informacije o koronavirusu i mjerama prevencije, planirana putovanja učenika u Italiju moraju se dostaviti do kraja lipnja na e-mail adresu Ministarstva zdravstva.

U isto vrijeme, loše vijesti stižu iz grada Rijeke. S obzirom na udaljenost od 100 do 200 kilometara zračne linije od žarišta koronavirusa u Italiji, zabrinutost je porasla u Istri i na Kvarneru. Krajem tjedna, stanovnici Rijeke i njezine šire okolice pohrlili su u ljekarne po jednokratne maske za lice. Jednokratne maske za lice jedan su od osnovnih savjeta za zaštitu od virusa. Međutim, u riječkim ljekarnama sve jednokratne maske za lice su rasprodane, a ljekarne više nemaju mogućnost naručivanja maski za lice.

Stanje i širenje koronavirusa može se pratiti i na online karti. Stručnjaci iz Center for Systems Science and Engineering Sveučilišta John Hopkins u SAD-u programirali su interaktivnu kartu gdje se svakih sat vremena mogu pratiti promjene, mjesta koja su potvrdila slučajeve virusa, koliko ljudi je umrlo i uspješno izliječeno te širenje koronavirusa po cijelome svijetu. Navedeno možete pratiti na sljedećoj poveznici.

Prisjetimo se, ukupan broj smrti globalno iznosi 2 619, širom svijeta potvrđeno je više od 79 000 slučajeva zaraze, a izliječeno je oko 25 000 slučajeva.

Komentari