Ilovčani “slave” godišnjicu: “Možemo zahvaliti na takvoj „maćehinskoj ljubavi“ i takvu ljubav ne poželjeti ni najgorem neprijatelju”

111
Izvor: Spasimo otok Ilovik FB

Ilovčani su na društvenim mrežama objavili kako “slave” godišnjicu i dali kritički pregled srži problema. Njihovu objavu prenosimo u nastavku:

“Ilovčani su dočekali i neslavnu godišnjicu objave Filipa Balije i Ane Kučić na sastanku s mještanima na Iloviku da će započeti izgradnja luke u Mrtvaški i da za vrijeme izvođenja radova Ilovčani neće imati slobodan prilaz luci, a sve to se radi „iz ljubavi prema Ilovčanima“.

Nakon godinu dana, zaista možemo zahvaliti na takvoj „maćehinskoj ljubavi“ i takvu ljubav ne poželjeti ni najgorem neprijatelju.
I što se sada događa s Mrtvaškom? Jedno veliko ništa! Od objave prije godinu dana, glavni akteri projekta u Mrtvaški bili su jako samouvjereni, puni sebe, u medijima su naglašavali kako su dobili EU sredstva za najveći projekt na Jadranu, kako je taj projekt važniji od šačice Ilovčana, upotrebljavali su sve moguće poluge vlasti kako bi uklonili Ilovčane iz Mrtvaške i započeli radove. I onda, najednom Županijska lučka uprava Mali Lošinj, naizgled ni sa čime izazvana, na svojoj web stranici mijenja kompletni tekst o projektu izgradnje luke u Mrtvaški, nestaje spominjanje da je taj projekt sufinanciran milijunima EU novca, smanjuje se duljina rive, projekt najednom dobija faznost koju su do sada decidirano odbijali, i nekako poput uskrsnuća nestalog blizanca, nalikuje starom prijedlogu projekta iz 2005.
Županova zamjenica gđa. Marina Medarić na konferencijama za tisak u redovnim dvotjednim razmacima pak objavljuje kako je naručen projekt snižavanja rive, a potom kako je taj isti „prijedlog snižavanja rive sukladno zahtjevu mještana Ilovika“ upućen SAFU na odobrenje. Nakon cjelogodišnjeg prozivanja ŽLU i PGŽ da je projekt nezakonit i nevaljao upravo zbog činjenice da nije bio prezentiran javnosti (odnosno Ilovčanima), Županija sad ponovno radi isto, izrađuje nekakav nacrt i šalje ga na suglasnost, bez da su išta pokazali Ilovčanima? Pa će SAFU eventualno odobriti nešto sa čime Ilovčani ponovno neće biti zadovoljni i opet ćemo se svi natezati sljedećih 12 mjeseci? Ili od svega toga nema ništa i PGŽ samo kupuje vrijeme?
Političarima treba to vrijeme, jer očito moraju riješiti puno pitanja oko Mrtvaške. Ako se više ne hvale najvećim projektom na Jadranu, znači li to da imaju pune ruke posla za ono što se zove „izlazna strategija“?
Ilovčane realno nije briga za njihove strategije, suglasnosti i u konačnici sudbine. Ilovčanima je danas važno da se linijski brod vrati na relaciju Ilovik – Mrtvaška i da se s te relacije više ne izmješta! Ako se nastavi s projektom, da dio rive ne bude viši od današnjeg mulića, da mi možemo pristajati s brodom. Linija je izmještena već gotovo četiri mjeseca. Za to vrijeme, brod, doslovno uprazno putuje do Lošinja. Tu i tamo se nađe pokoji najmernik koji se upusti na putovanje prema Lošinju, ali Ilovčani i dalje svojim plovilima koriste Mrtvašku i žele natrag svoj brod.
U Mrtvaški se ionako ništa ne radi i izmještena linija samo služi maltretiranju Ilovčana i trošenju novca poreznih obveznika. Do kada tako? Moraju li Ilovčani opet prosvjedovati, dići medije, moraju li slati daljnje prijave, raditi scene? Tko ima koristi od toga?
Svi moraju znati da se mi opet možemo dignuti na noge i opet snažno i glasno prosvjedovati! Ne tjerajte nas na to!”
mrtvaška
Izvor: Screenshot FB

L.B.

Komentari