HGSS ozbiljno upozorio: “SOS poziv nije šala! 12 sati potrage nije šala!”

27
Foto/HGSS

Iz HGSS-a Makarska stiglo je ozbiljno upozorenje o lažnim i neopravdanim pozivima u pomoć.

U subotu su, tragom lažnog, ali za HGSS uvijek ozbiljnog poziva krenuli u akciju na predjelu iznad Kotišine u Makarskoj.

Nakon 12-satne potrage i angažiranja spašavatelja stanice Makraska, u popodnevnim satima i ekipe stanice Split, pokazalo se kako se radilo o ljudskom nemaru. U ovom slučaju u pomoć je pozvan i HACOM!

gss1
Foto/HGSS

Vrijeme je da se spremnost HGSS-a prestane zloupotrebljavati!

hgss1
Foto/HGSS
gss
Foto/HGSS

Lažni ili neopravdani pozivi u pomoć, nekoga mogu stajati života, trošiti vrijeme i ljudske resurse. Dok jedni to shvaćaju kao igru i zabavu, mi u HGSS-u svaki poziv u pomoć shvaćamo jako ozbiljno i pristupamo profesionalno i temeljito. Kada spravica poput ove na slici, dođe u krive ruke, na noge digne nekoliko službi poput Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru, Centar 112, Kontrolu zračne plovidbe, policiju i Hrvatsku gorsku službu spašavanja.

Naime, HGSS Stanica Makarska zaprima poziv od centra 112 kako se na predjelu iznad Kotišine u Makarskoj, odašilja signal poziva u pomoć, SOS. U jutarnjim satima prva ekipa koju čine pripadnici Stanice Makarska, izlazi na teren. Nakon izvida dronom, dio članova kreće u potragu po planinarskim stazama. U popodnevnim satima, pridružuje se i tim spašavatelja iz Stanice Split. Kako se radi o uređaju koji emitira radio valove, u pomoć je pozvana i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, HAKOM. Uz njihovu pomoć, uređaj je brzo lociran, te se ustanovilo kako se radi u ljudskom nemaru. Nakon skoro 12 sati, potraga je završila.

Zahvaljujemo se svim sudionicima potrage“, objavljeno je na Facebook stranici HGSS-a Makarska.

hgss2
Foto/HGSS

Sos poziv nije šala! 12 sati potrage nije šala! U ovom slučaju, do aktiviranja uređaja došlo je ljudskom nepažnjom pa Vas molimo da budete oprezni kod eulovanja sličnim uređajima. Na sreću ovo je akcija bez ozljeda ali i jedna od onih s kojom možemo upozoriti na oprez i ozbiljnost“, upozorio je HGSS na Facebook stranici.

 

 

 

 

Komentari