Gradonačelnik Petrinje: “Države nekad ima svugdje samo je nema tamo gdje se stvara. 25 godina tu nije bilo države”

42
Izvor: Screenshot

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović gostovao je u emisiji Točka na tjedan N1 televizije gdje je komentirao trenutačnu situaciju u Petrinji, ali i poslijeratnu obnovu. Imamo svaku večer nemilu noć, slabo spavam, ali dosta mi je dva-tri sata i ujutro imam onu pozitivnu energiju i dižem se kao da sam spavao osam sati. Ni u jednom trenutku nisam se ustao drugačije osim kao čovjek koji je spreman preuzeti odgovornost. U prvih par dana imali smo vrijeme improvizacije, vrijeme u kojem ni sami nismo znali gdje se nalazimo. To je bio jedan šok gdje smo bili baš potreseni sa snažnim potresima. Prva faza bila je borba za svakog čovjeka, kako zbrinuti čovjeka u toj hladnoći i nevremenu, kako savladati emocije i odrediti prioritete. Kad pogledam da je i sama država u roku sat vremena bila tu, nema prigovora. Ovo sve ostalo smo improvizirali kako smo mogli jer su svi, ali baš svi htjeli pomoći Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji,” kazao je Dumbović za N1.

Istaknuo je kako je svakodnevno komunicirao s predsjednikom Hrvatske i predsjednikom Vlade, no kazao je i kako on sam predstavlja građane u Petrinji te stoga ne želi da netko drugi zna prioritete u Petrinji: “Ne bih volio da sve ono što se događa u mom gradu da zna netko bolje i više prioriteta od mene. Svaka čast svima u toj vertikali, ali moraju znati, ako nitko od njih manje-više u svom gradu nije demokratski pobijedio i osvojio izbore, znači da ne bi trebali marginalizirati prioritete grada.”

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić napomenuo je da će obnova Banovine započeti u proljeće, a za N1 Dumbović je to komentirao: “Taj dio informacije i početka obnove, mislim da se svi bojimo tog pitanja i da taj datum nitko ne želi ispaliti, ali ako ga bude ispalio – ispalit će ga poslije izbora. Želim da se počne proporcionalno graditi, a ne po političkom ključu. Žinić to može reći jer je župan. Može nešto reći ako to zna, ali ako to zna Žinić, to bi trebala znati i gradonačelnica Kristina Ikić i gradonačelnik Petrinje. Očito on znao nešto što ja ne znam. Države nekad ima svugdje samo je nema tamo gdje se stvara. 25 godina tu nije bilo države, bilo koja vlast vladala. Vodili su politiku daleko od oka, daleko od srca. Ne radi se samo o zakonu već o ljudskosti, karakteru čovjeka i društva koje preuzima odgovornost. Radi se da na Petrinji i na Sisačko-moslavačkoj županiji ova vlada će ili pobijediti ili će pasti, ona nema izlaza. Ne radi se o nepovjerenju, ovo je poruka.”

U zaključku, Dumbović se za N1 osvrnuo na poslijeratnu obnovu Banovine: Ovaj potres je otkrio dosta toga, puno toga je isplivalo, dao je poruku upozorenja da nije običan potres koji će potresti jednom i otići, nema ga. Kad sam vidio što se sve treba napraviti i ispitati kroz službe u našoj obnovi, osjetio sam tugu u razgovorima. Je li moguće da su postojali ljudi koji su odradili nešto da bi to danas-sutra bilo na štetu čovjeka u jednoj obnovi, u jednom entuzijazmu povratka poslije Oluje u Petrinju. Imali smo ljude koji nisu prezali od ničega da u jednoj obnovi dođu do novaca, a iza svega toga je čak stajala struka. I danas neki pojedinci kažu da je struka bila više plaćena da bi onda bilo bolje. Ne kažem da je to kriminalno, to se treba dokazati. Ako bude bilo dokazano, onda će grad Petrinja prvi tužiti državu.

Komentari