Edi Prodan: “Ni krumpir nismo u stanju proizvesti – u 100 dana uvezli ga za 60 milijuna kuna”

21

Novinar Edi Prodan na svojem je Facebook profilu komentirao kako Hrvatska više krumpira uvozi unatoč velikom potencijalu Hrvatske:

“Jesmo li mi normalni?! Nakon podatka da godišnje uvozimo za 40 milijuna eura kruha, još jedan biser iz edicije Lijepa naša poljoprivreda. Upravo je objavljeno da smo u prva tri mjeseca 2020. godine uvezli krumpira za nešto više od 8 milijuna eura, 60 milijuna kuna, što je više od polovice ukupne lanjske količine! Riječ je 16.064 tona. I koliko god da nam je korona donijela eksploziju uvoza krumpira, ni 2019. godine nismo bili normalni jer tada je bio uvezeno više od 30 tisuća tona krumpira koji bi, kad bi se posložio u šlepere, formirao konvoj od njih 1500.

​Lani smo za uvoz krumpira potrošili nešto manje od 17 milijuna eura ili više od 125 milijuna kuna. S čime nas tješe – uvezli smo u prvom tromjesečju 8300 tona sjemenskog krumpira što znači da ćemo ga nešto i proizvesti. Mada, svega je to 139 tona više nego lani što znači da naš proljetni koronarni poljoprivredni zanos baš i nije imao efekta. K tome, što reći o državi koja nije u stanju proizvesti čak ni – sjemenski krumpir! A Lika pusta, Gorski kotar prazan, a usta gladna. Hrvatska je zato dobra da joj EU ekspresno istrese svoje viškove krumpira.

​Idu izbori. Oni i dalje lijevo – desno, tko je za što kriv, tko je koga u nekom proteklom mandatu za što prevario. A ni jedna stranačka ekipa da ode do izumrlog Gorskog kotara i u njemu posadi krumpir!

Jesmo li mi normalni? I opet odgovor isti – nismo!
PS. Da ne bude sve tako crno ovaj je post ilustriran fantastičnom farmom Queen Sheep obitelji Lenac iz goranskog Zelina Mrzlovodičkog koja pokazuje da se u hrvatskoj poljoprivredi itekako može sjajno poslovati. Ali, oni se – čudno ponašaju. Imaju neobične navike – cijene zemlju i ovce i s njima svaki dan rade. Baš čudni neki ljudi!”

NI KRUMPIR NISMO U STANJU PROIZVESTI – U 100 DANA UVEZLI GA ZA 60 MILIJUNA KUNAJesmo li mi normalni?!. Nakon podatka…

Objavljuje Edi ProdanPetak, 26. lipnja 2020.

Komentari