Dolaze nova pravila za koronavirus

120

Uskoro stižu nova pravila za izolaciju i testiranje na koronavirus. Prema novim pravilima izolacija bi se trebala skratiti s 14 dana na 10 dana za one koji imaju blage ili umjerene simptome, a dokument bi trebao i odrediti prioritete za testiranje. Dnevnik.hr saznaje da će osobe biti 10 dana u izolaciji nakon što minimalno 24 sata nemaju simptome i temperaturu, no pod uvjetom da nisu uzimale lijekove za spuštanje temperature.

Osoba je najzaraznija dan-dva prije početka bolesti i u prvim danima bolesti pa se tako rizičnim kontaktima smatraju oni koji su unutar 5 dana od pojave simptoma bili sa zaraženom osobom. Ako osoba 10 dana nakon uzimanja pozitivnog brisa nema simptoma za tu se osobu izolacija skraćuje na 10 dana. Ipak, samoizolacija se neće skraćivati jer je period inkubacije 14 dana.

Što se tiče testiranja, neće se testirati oni koji su izolaciju odradili, a to će vrijediti i za zdravstvene djelatnike. Testirat će se jedino bliski kontakti koji su nakon druženja sa zaraženom osobom bili u kontaktu s nekim tko je u osjetljivoj skupini, javlja Jutarnji list. Oni koji imaju simptome i dalje će biti prioritet za testiranje, no prvenstveno će to biti oni koji imaju visok potencijal širenja bolesti na rizične i osjetljive skupine. Testirat će se i oni koji spadaju u rizične skupine, a podsjetimo, to su stariji od 65 i osobe s kroničnim bolestima. Zdravstveni djelatnici i oni zaposleni u domovima za starije i nemoćne i dalje će se testirati čak i kada nemaju simptome, a tu spadaju i studenti koji u te ustanove idu na praksu. Ako netko tko je unazad tri mjeseca prebolio Covid-19 ponovno dođe u kontakt sa zaraženom osobom, ta osoba ne mora u samoizolaciju, a ako nema simptome, neće biti potreban ni test, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari