Djelatnici PU primorsko-goranske prikupili 11.170 kuna za „Dnevni centar Prijatelji“ Udruge DIP

262
DIP
Foto: PU primorsko-goranska

U duhu dosadašnje dobre tradicije, i ove je godine u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj povodom božićno-novogodišnjih blagdana provedena  humanitarna akcija.

Humanitarnoj akciji odazvali su se brojni djelatnici Policijske uprave, koji su donirali novčana sredstva za potrebe DIP Rijeka – Društvo za istraživanje i potporu“, odnosno za socijalnu uslugu poludnevnog boravka  u „Dnevnom centru Prijatelji“.

U ovogodišnjoj humanitarnoj akciji prikupljeno je  i na račun DIP-a Rijeka uplaćeno sveukupno 11.170 kuna.

Simboličan donacijski ček na navedeni iznos, danas je u ime Policijske uprave  primorsko-goranske predsjednici DIP-a, Marti Berčić uručio zamjenik načelnika, Hari Brnad.

Prilikom predaje čeka zamjenik Brnad je istaknuo da je ovo doprinos djelatnika Policijske uprave, a  policija je sastavni dio zajednice te osluškuje potrebe sredine u kojoj djeluje radi čega smo se ove godine odlučili za pomoć njihovom Društvu. “Ovo nije prvi put da pomažemo tako da su djelatnici već senzibilizirani na ovakvu vrstu  humanitarne pomoći osobama u potrebi”, poručio je.

DIP
Foto: PU primorsko-goranska

Zahvaljujući na donaciji predsjednica DIP-a Rijeka, Marta Berčić  kazala je da im je ovo dodatna motivacija za rad. Sljedeće godine slave deset godina rada, udruga su stručnjaka koja u svom radu uključuje cijelu zajednicu, motivirajući roditelje i sve suradnike. Donirana sredstva nisu gašenje požara i za jednokratnu potrošnju već su ulaganje u razvoj radi čega su dodatno zahvalni te se raduju  budućoj suradnji s policijom.

DIP Rijeka – Društvo za istraživanje i potporu, neprofitna je organizacija osnovana 2013. godine, koja okuplja stručnjake različitih zanimanja (socijalne pedagoge, učitelje, liječnike, psihologe, umjetnike), studente i  volontere.

DIP
Foto: PU primorsko-goranska

Cilj im je osobama s invaliditetom omogućiti ravnopravno uključivanje u društvo, putem programa socijalnih usluga  poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za njih i njihovu obitelj.

U tu svrhu provode kampanju pod nazivom “Distancirano socijalni“,  koja je vezana uz različita područja ili prava osoba s invaliditetom, a ove godine tema kampanje je “pravo na rad i zapošljavanje”.

U sklopu DIP-a djeluje „Dnevni centar Prijatelji“, kao mjesto gdje osobe s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju, provode različite aktivnosti radi razvoja vještina potrebnih za samostalno življenje i  pronalazak posla.

Trenutno je u programu 30-ak DIP-ovaca u dobi između 18 i 35 godina života, koji su podijeljeni u dvije skupine po 15-ak osoba.

DIP
Foto: PU primorsko-goranska

Riječ je o osobama koje su završile neki oblik prilagođenih obrazovnih programa, a koji bi da nemaju mogućnost dolaska u Dnevni centar ostali izolirani u svojim domovima, što bi moglo dovesti do pogoršanja njihova zdravlja, a moguće i do društveno neprihvatljivih ponašanja.

Upravo je zato veoma značajna primjerena skrb i podrška koju  dobivaju u Dnevnom centu, a između ostalih aktivnosti, ovdje se uz podršku uče svim dnevnim aktivnostima i vještinama koje iziskuje svakodnevni život, a uz to uče se kuhati, šivati, uređivati vrt, izrađivati korisne i ukrasne predmete i slično.

DIP
Foto: PU primorsko-goranska

Budući da im je postojeća kuhinja neodgovarajuća te je, osim opremanja nužno obavljanje vodoinstalaterskih, elektro i keramičarskih radova, donirani iznos bit će utrošen upravo u te svrhe kako bi mogli kvalitetnije provoditi radno-okupacijske aktivnosti koje ih spremaju za samostalni život i rad.

Podsjećamo, šestu godinu za redom Policijska uprava primorsko-goranska, i to prvenstveno zahvaljujući humanosti svojih djelatnika, nastoji uljepšati blagdane i pomoći onima koji su u potrebi te i na taj način pokazati da je dio zajednice u kojoj živi i radi.

DIP
Foto: PU primorsko-goranska

Proteklih pet godina povodom božićno-novogodišnjih blagdana donirana je Socijalna samoposluga „Kruh sv. Elizabete“ (dva puta), zatim Dječja bolnica na Kantridi od prihoda ostvarenog prodajom humanitarnog kalendara „Policajci-Riječki dečki“, potom Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji Udruge U.Z.O.R. te prošle godine Dječji dom „Ivana Brlić Mažuranić“ u Lovranu.

Osim blagdanskih humanitarnih akcija, provedene su i dvije akcije prikupljana pomoći za djelatnike PU sisačko-moslavačke, stradalnike potresa i za Dječji vrtić u Hrvatskoj Kostajnici, također stradao u potresu.

L.B.

Komentari