Beroš dao popis tko se u Hrvatskoj prvi treba cijepiti

25

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata evidentiran 71 novi slučaj zaraze koronavirusom, a broj trenutno aktivnih slučajeva je 753. Na bolničkom liječenju nalaze se 132 osobe, a na respiratoru 8 osoba. Ukupan broj zaraženih koronavirusom do sada u Hrvatskoj iznosi 4993, oporavilo se ukupno 4099 osoba, a preminula je 141 osoba. Do sada su ukupno testirane 115.722 osobe, od toga 1.632 u protekla 24 sata

Beroš je za Index dao popis tko bi se s dolaskom cjepiva prvi trebao cijepiti. U nastavku vam prenosimo popis po kategorijama stanovništva:

  • Osobe životne dobi 50 godina i starije s naglaskom na osobe u dobi od 65 godina i više
  • Štićenici domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)
  • Pacijenti s kroničnim oboljenjima posebice oboljenjima srca i pluća uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama.
  • Odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenje imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.)
  • Djeca i adolescenti od 6 mjeseci do 18. godine na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja Reye sindroma uz influencu)
  • Djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni djelatnici
  • U slučaju da se neka osoba za koju je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz bliske okoline, npr. kućni kontakti,(uključujući djecu) osobe koje joj pružaju njegu.

Izvor: Index

Komentari