Za početak čestitamo na imenovanju ravnateljem Baleta riječkog HNK, ali i na vrlo zanimljivoj činjenici kako ste prvi stranac koji je ravnatelj odjela u jednom nacionalnom kazalištu u Hrvatskoj.
Tako je, to je vrlo rijetko čak i u nacionalnim kazalištima drugih zemalja, upravo zbog toga se ono i zove nacionalno kazalište. Velika je to čast za mene kao Mađara, pošto je Rijeka itekako kroz povijest bila povezana s Mađarskom čemu svjedoče brojni spomenici diljem grada, arhitektura, umjetnici i brojni drugi elementi ovog grada. Ovdje sam već dvije godine. Bio sam prvi asistent bivšeg ravnatelja Ronalda Savkovića i prvi baletni majstor koji je iznimno važan za ansambl. Znate, balet počinje ujutro vježbom i pripremom plesača i to je upravo ono što sam radio, a što je Ronaldu u tom trenutku trebalo. Netko na koga se može osloniti pošto je bio jako zaposlen. Nakon njegova odlaska meni je uprava ponudila njegov posao, jer su bili vrlo zadovoljni mojim radom a i pošto sam mnogo radio s ansamblom, dobro sam ih poznavao. Isto tako dobro sam poznavao i publiku. Rado sam prihvatio ponudu i jako sam počašćen što su me izabrali. Ipak, nije lako. Ima iznimno mnogo posla, radim 13 do 14 sati dnevno i provodim mnogo vremena u uredu, što je za mene novost. Svejedno još uvijek igram sve uloge, iako kao plesač s uskoro navršenih 35 godina uskoro tu karijeru privodim kraju. No ove sezone još ne!

Mjesec je dana od velike premijere baleta zanimljivog imena „Seks“. Pričajmo o tome.
Da pričajmo o seksu. Premijera je 16. listopada i zaredom imamo 5 nastupa, tako da „napadamo Seksom“. Ipak, moram objasniti da se u „Seksu“ ne radi o tome da se šokira publiku, niti o potpuno suvremenom plesu u kojem plesači plešu potpuno goli. Ne bih to nikad napravio s našim plesačima, jer oni nisu taj tip plesača, ali i zato što ne smatram da bi to riječka publika cijenila. Radimo nešto puno sofisticiranije. Vrlo dobro znamo da seks ne znači samo odnos između dvije osobe, a i u ovom baletu će se raditi i o spolovima.

baletan

Pokazati ću kako ja vidim žene i muškarce, kako smo povezani, osjetljivi, ali i agresivni. Kako muška snažna energija može biti jednako snažna koliko i ženska nježnost. Želim pokazati kako često kada razmišljamo o muškarcima uvijek mislimo o moći. Želim pokazati kako muškarci mogu biti itekako nježni, a opet žene mnogo snažnije od njih. Najbolji primjer sam baš ja pošto imam dijete staro dvije godine. Kada je moja žena bila trudna ostala je posljednja tri mjeseca trudnoće sama zbog mog posla. Da sam ja bio u njenoj koži slomio bih se. Zato jako poštujem žensku snagu. Seks je isto tako nešto vrlo osjećajno i ljudski što govori svima. Takvim projektima želim u kazalište privući sve, a da bismo im dodatno pomogli da razumiju što se dešava na sceni raditi ćemo i programe edukacije.

Tko je onda jači od vaših plesača – žene ili muškarci?
Ovisi o danu, ali i o meni, odnosno o tome koliko sam strog prema njima. Ipak znam njihove granice, ali ne zaboravite: magija se uvijek događa kada se pređu granice. Ali mi plesači smo snažni, imamo takav stil. Nismo dobro plaćeni, patimo cijeli dan, ali sve to ipak volimo. Ma, mi smo mazohisti.balet proba

Dakle veliki naglasak u ovoj sezoni stavit ćete na suvremeni ples.
Da, u studenom će doći i dvije plesne grupe koje će izvoditi suvremeni ples u kazalištu. Dati ćemo priliku nekim inozemnim grupama da nam se predstave.

Osim „Seksa“, vidjet ćemo još jednu Vašu koreografiju.
Da, balet „Evolution of dance“ koji na scenu dolazi u prosincu i kojim ćemo pokazati u sat vremena kako smo iz spilje i plemenskog plesa došli do cipelica za balet. Pokazati im zašto balet izgleda danas kako izgleda. Velika većina ljudi još uvijek ne zna da muškarci ne nose cipele kao balerine i ne plešu na vrhovima prstiju. Obraditi ćemo različita stoljeća, različite detalje sve do hip-hopa kojeg jako volim. Znate, i hip hop plesači nam dolaze i uzimaju lekcije baleta jer su shvatili da se radi o temelju plesa koji im pomaže da budu bolji.

Na natjecanju u Berlinu doslovno ste potukli konkurenciju.
Da, išli smo u Berlin s dva plesača na međunarodno natjecanje koreografija i osvojili njihovu posebnu nagradu. Htjeli su nam dati i prvu nagradu, no onda ne bismo mogli istovremeno osvojiti i posebnu nagradu. S njom je došla pozivnica u Madrid na Međunarodni festival plesa gdje direktori kazališta gledaju produkciju i kupuju koreografije. To je veliki korak naprijed.

Vi ste i plesni terapeut.
Tako je. Prije osam godina radio sam u tvrtki u kojoj smo dobivali potporu od Vlade za edukativni program namijenjen problematičnim ljudima. Jednom dnevno sam davao šest sati plesnog tečaja za ljude koji pate od depresije, alkoholizma i ostalih poremećaja i bolesti. Njih 40 po 6 sati dnevno. Vrlo teško. Morao sam stvoriti program za njih koji ja zovem „Terapija pokretom“, ne plesom, jer se radi o pokretima. Nakon 6 sati tečaja prišla mi je djevojka koja je patila od teške depresije i sve je već pokušala. Rekla mi je da joj je moja terapija napokon pomogla.

balet terapija

Tada sam odlučio da to želim raditi. Počeo sam raditi na svojoj metodi koju sam razvio godinama i radim mnogo s ljudima s mentalnim problemima, hendikepiranim ljudima, ali i ljudima s svakodnevnim problemima. Savjetujem svima – ne idite psihijatru, dođite na moju terapiju pokretom koju držim i u Rijeci, baš zbog toga jer mnogima nije lako izgovoriti svoje probleme, a to ovdje nećete morati učiniti. I ja sam počeo plesati jer sam shvatio da ples i pokreti liječe sve moje probleme.Također se bavim i hipnozom koju primijenjujem tokom terapije.

balaszs baranyai 2

Imate li radno vrijeme?
Imam, ali ipak radim cijeli dan. Dolazim prije svih i odlazim zadnji.

Kako se odmarate?
Imam malo vremena s obitelji, imam malu kćer i za njih onda odvajam vrijeme. Najviše volimo odlaziti pješačiti u šume.

Što najviše volite u Rijeci?
Volim multikulturalnost i utjecaj raznih zemalja. Ipak smatram da je grad još uvijek dosta konzervativan. Svi idu na plažu gotovo goli, a kada ja kažem da radim balet imena seks, svi se šokiraju. Čak i plesači ne vole da ih se razodjene više od onog na što su navikli.

Za kraj rekli ste da govorite jedinstveni jezik plesa koji svi razumiju, kako će on zvučati u Rijeci?
Otvaram balet širem aspektu stilova i nadam se da će to publika to prihvatiti. Želim da svi upoznaju naš rad i repertoar kako bi očuvali ples. Nadam se da će publika prihvatiti to, doći i shvatiti da je umjetnost toliko važna. Voljan sam im pokazati ljepotu plesa i koliko je on pun poruka i kreativnosti koja čini naš život boljim.