Nichelle Nichols, koja je glumila poručnicu Uhuru u originalnim Zvjezdanim stazama, umrla je u 89. godini

172

Nichelle Nichols, koja je glumila poručnicu Nyotu Uhuru u originalnoj seriji Zvjezdane staze i pomogla u stvaranju nove ere za televiziju 1960-ih, umrla je u Novom Meksiku u dobi od 89 godina.

Nicholsin sin, Kyle Johnson, objavio je vijest o njezinoj smrti u nedjelju putem Facebooka, rekavši: “Žao mi je što vas moram obavijestiti da veliko svjetlo na nebeskom svodu više ne svijetli za nas kao što je to radilo tolike godine. Njezino svjetlo, međutim, poput drevnih galaksija koje se sada prvi put vide, ostat će nama i budućim generacijama da uživamo, učimo i crpimo inspiraciju.” Nicholsinu smrt, u subotu navečer u Silver Cityju, kasnije je potvrdio njezin agent.

Johnson je rekao da je njegova majka podlegla prirodnoj smrti, sedam godina nakon što je doživjela moždani udar. Nichols će ostati zapamćena ponajviše po ulozi u znanstveno-fantastičnoj pustolovnoj seriji, no karijeru je započela kao plesačica i pjevačica u noćnim klubovima.

Američki predsjednik Joe Biden odao je počast Nichols, rekavši da je “razbila stereotipe”. “Naša je nacija izgubila pionirkinju pozornice i ekrana koja je redefinirala ono što je moguće za crne Amerikanke. Naša nacija je zauvijek dužna inspirativnim umjetnicima poput Nichelle Nichols, koji nam pokazuju budućnost u kojoj su jedinstvo, dostojanstvo i poštovanje kamen temeljac svakog društva.”

Prvi međurasni poljubac na televiziji

Podijelila je jedan od prvih međurasnih poljubaca na televiziji – s kolegom Williamom Shatnerom, zvanim Captain Kirk. Poljubac se u to vrijeme smatrao potezom koji je gledao u budućnost od strane glumaca, kao i kreatora Zvjezdanih staza Genea Roddenberryja i mreže koja je emitirala seriju, NBC.

Nichols je također pomogla u razbijanju barijera u NASA-i, čiji su vođe bili ljubitelji Zvjezdanih staza.

Nakon što je kritizirala svemirsku agenciju jer nije odabrala kvalificirane žene i manjine za astronaute, NASA je angažirala Nichols u 1970-ima da im pomogne u regrutiranju.

Njezino je djelovanje doprinijelo zapošljavanju prve astronautkinje Sally Ride, prve afroamerikanke astronautkinje Mae Jemison i prvog afroamerikanca na čelu NASA-e Charliea Boldena.

Izvor: The Guardian

L.B.

Komentari