Prvi brod sa žitaricama isplovio iz Odese

50
žitarice

Prvi brod koji prevozi žito napustio je ukrajinsku luku prema prekretničkom sporazumu s Rusijom. Turski i ukrajinski dužnosnici kažu da je brod napustio južnu luku Odesa u ponedjeljak rano ujutro po lokalnom vremenu.

Rusija je blokirala ukrajinske luke od veljače, ali su se dvije strane dogovorile o nastavku isporuka. “Nadamo se da će sporazum ublažiti globalnu krizu hrane i sniziti cijene žitarica”, istakli su.

Turska je rekla da će brod Razoni koji plovi pod zastavom Sierra Leonea pristati u luci Tripoli u Libanonu, dodajući da su daljnje isporuke planirane tijekom sljedećih tjedana.

Zajedničko središte za koordinaciju, uspostavljeno u Istanbulu prema sporazumu, priopćilo je da je brod prevozio oko 26.000 tona kukuruza i da se očekuje da će stići u turske vode radi inspekcije u utorak.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozdravio je odlazak broda i pozdravio Tursku zbog njene uloge u radu na provedbi sporazuma.

“Danas Ukrajina, zajedno s partnerima, poduzima još jedan korak u sprječavanju gladi u svijetu”, napisao je ukrajinski ministar infrastrukture Alexander Kubrakov na Facebooku. “Otključavanje luka osigurat će najmanje milijardu dolara deviznih prihoda za gospodarstvo i priliku za poljoprivredni sektor da planira za sljedeću godinu.”

G. Kubrakov je dodao da 16 drugih brodova čeka na isplovljavanje u lukama regije Odesa sljedećih tjedana. Blokada žitarica u Ukrajini pridonijela je globalnoj prehrambenoj krizi jer proizvodi na bazi pšenice poput kruha i tjestenine postaju sve skuplji, a ulja za kuhanje i gnojiva također poskupljuju.

Rusija i Ukrajina zajedno čine gotovo trećinu svjetskih zaliha pšenice.

U 2019. Ukrajina je činila 16% svjetskih zaliha kukuruza i 42% suncokretovog ulja, prema podacima UN-a.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba nazvao je pošiljku “olakšanjem za svijet” i pozvao Moskvu da “poštuje svoj dio dogovora”. Prema uvjetima sporazuma, Rusija se složila da neće ciljati luke dok su pošiljke u tranzitu, a Ukrajina se složila da će njeni mornarički brodovi voditi teretne brodove kroz vode koje su minirane.

Turska će – uz potporu Ujedinjenih naroda – pregledati brodove kako bi ublažila strahove Rusije od krijumčarenja oružja. Očekuje se da će tri luke u južnoj Ukrajini – Odesa, Chornomorsk i Pivdenny – biti središnja točka izvoza.

Prošlomjesečni dogovor bačen je u kaos manje od 24 sata nakon što je objavljeno da je Rusija lansirala dvije rakete na luku Odesa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je napad pokazao da se Moskvi ne može vjerovati da će se pridržavati dogovora. Ali Kremlj je rekao da je napad bio usmjeren na brod ukrajinske mornarice usidren u luci i inzistirao je da napad nije utjecao na sporazum.

Zastupnik u Odesi Oleksiy Goncharenko rekao je za BBC kako očekuje nastavak isporuka iz drugih luka u utorak, ali je upozorio da bi ih Rusija mogla pokušati poremetiti daljnjom vojnom akcijom.

Vidimo te užasne raketne napade na Odesu posljednjih dana – to su samo njihovi pokušaji da povećaju rizike za vlasnike brodova, za posadu, da ne dođu u Odesu”, rekao je.

Izvor: BBC

L.B.

Komentari