Mladi Talijan otišao na skup antivaksera i poručio svima: Moj otac bi danas bio još živ da su lani imali cjepivo

159

Marco Natali 22-godišnji je mladić iz Italije, koji je sa svojom djevojkom šetao gradskim trgom Lodi, na Piazza della Vittoria. Tijekom vikenda u cijeloj Italiji održalo se nekoliko skupova antivaksera, ali ni on ni njegova djevojka nisu znali za to i prišli su misleći da je vjenčanje.

Odjednom su počeli čuti mase kako snažno viču: “Ne Covid-potvrdi”, “Ne cjepivima”, “Nema smrtnih slučajeva od koronavirusa, ubijaju ih u bolnici!” Neki od njih su pljeskali. Nitko od njih nije očekivao susret s Marcom, koji će im se bez srama suprotstaviti.

Njegov otac Marcello bio je jedan od prvih liječnika koji je preminuo od koronavirusa. Mladić je u ožujku prošle godine izgubio oca Marcella zbog upale pluća uzrokovane koronavirusom. Marcello je bio liječnik u Caselle Landi i Codogno, a bio je i bivši tajnik u Lodiju Talijanske federacije liječnika opće prakse. Bio je jedna od prvih medicinskih žrtava koronavirusa.

“Pratio sam svoju djevojku. Vidio sam gomilu ljudi, koji kao da su nešto slavili, mislio sam da je vjenčanje i prišao sam. ” Sve dok nije shvatio da ovo nije proslava, već antivakserski skup. “Htio sam otići. Suzdržan sam i ne volim kontroverze. Odjednom sam čuo prosvjednika koji je rekao nešto poput ‘ubijeni su u bolnici, to nije bio Covid’.” Te su riječi ispunile Marca bijesom, prisjećajući se rada i žrtve svog oca.

Marco se približio okupljenima dok su mu pljeskali, vjerujući da je on samo još jedan negator koji demonstrira. Ništa nije moglo biti dalje od istine: “Moj otac je bio liječnik, rekao sam, a umro je prošle godine u ožujku od koronavirusa. Svoje pacijente liječio je do samog kraja. Da je prije bilo cjepiva, on bi i dalje bio ovdje s nama. Bez cjepiva ne biste ni vi bili ovdje”, povikao je na prosvjednike.

“Čuo sam urlike posvećene meni. Neki su mi čestitali, a drugi su mi rekli da šutim. Smatrao sam da pravo na slobodu govora ovog prosvjednika prestaje u onom trenutku kada njegove riječi počinju vrijeđati moje osjećaje.”, dodaje. Marko i njegova djevojka napustili su to mjesto, a kad je stigao kući prisjetio se cijelog događaja: “Tata je morao pratiti moju majku koja je imala koronavirus da napravi RTG pluća, ali u bolnici se počeo osjećati loše i primili su ga u Cremonu s fulminantnom upalom pluća 11. ožujka. Ono što me najviše ljuti je da antivakseri potpuno ignoriraju činjenicu da su dosad ljudi umirali od korone i uspoređuju ga s običnom gripom.” Njegov otac Marcelo umro je nekoliko dana kasnije, 18. ožujka.

“Gotovo ga nikad nisam uspio nazvati. Govorio je teško, naš posljednji razgovor trajao je manje od minute. To mi je posljednje sjećanje na njega živog”, zaključuje Marco.

Izvor: Then24

Komentari