Kako će Pelješki most biti nazvan?

137

Pelješki most spojen je tri mjeseca prije roka i tri godine nakon što su radnici iz China Road i Bridge Corporation započeli s radom. Trenutno na Pelješkom mostu traju dodatni radovi poput zavarivanja svih podignutih segmenata, hidroizolacije, kolnika, podizanje ograda i zaštite, a oni će se izvoditi do veljače. Također, oko 30 kilometara pristupnih cesta mostu još se dovršava, a očekuje se da će to biti završeno do lipnja 2022. godine.

S obzirom na veliki značaj mosta za Hrvatsku, postavlja se pitanje koji će naziv i po kome Pelješki most dobiti ime. Kad je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u nedavnom razgovoru za Večernji list upitan razmišlja li Vlada o službenom nazivu mosta, rekao je sljedeće: “Taj se most toliko dugo očekivao i mislim da je naziv Pelješki most već ukorijenjen u hrvatskom narodu, ali Vlada će donijeti konačnu odluku. Zasad nema inicijativa o drugom imenu. ”

U međuvremenu su izneseni brojni prijedlozi. Dražen Klarić, autor uspješne izložbe “Hrvatska svijetu” i glavni urednik Večernjeg lista, predložio je da most dobije ime po Faustu Vrančiću. Podsjetimo Vrančić je hrvatski erudit i izumitelj rođen u Šibeniku 1551. Školovao se u Mađarskoj i kretao se u krugu poznatih znanstvenika. I sam je istraživao mnoga područja. Rezultate svog rada objavio je u nekoliko knjiga, no glavna su mu djela Rječnik i novi strojevi (Machinae Novae), s kojima je za života stekao svjetsku slavu. Njegov najpoznatiji izum bio je Leteći čovjek, takozvani “Homo volans”, koji je bio preteča padobrana. Također, Pelješki most izgrađen je tehničkom konstrukcijom visećih mostova, točno onako kako ga je Vrančić predvidio u svojim Machinae Novae prije 400 godina.

Ostali prijedlozi su uključivali Most Marka Pola budući da Marko Polo po predaji potječe sa susjedne Korčule, most su izgradili Kinezi, a Marko Polo je povezao Kinu i Europu… Nadalje, prijedlozi su i Most Ruđera Boškovića, Most Olivera Dragojevića, Most Nikole Tesle, Most anđela i Most hrvatskih velikana.

U nedavnom istraživanju Večernjeg lista u kojem je dosad sudjelovalo oko 20.000 ljudi, Pelješki most građani su odobrili sa 67% glasova, a slijedi Faust Vrančić sa 17%.

“Naziv‘ Pelješki most ’već je ušao u žargon, ali to ne znači da ne bi bilo primjereno da dobije službeni naziv. Ideja da se nazove Faust Vrančić sasvim je prikladna jer je ovaj hrvatski velikan i izumitelj prvi u svijetu izgradio viseći most ”, rekao je hrvatski komunikacijski stručnjak Božo Skoko. “Međutim, predložio bih drugo ime koje treba uzeti u obzir – most Marko Polo,” prenosi Večernji list.

U raspravu se uključio i Ante Gotovina koji je rekao: “Kao što vidite, tradicija je nešto što moramo čuvati. Sigurnost i sloboda su potreba svakog dana, za one koji se brinu o tome. To su naš Sustav nacionalne sigurnosti i naše Hrvatske oružane snage. A ovo ostalo – trebamo raditi i raditi! Puno strateških projekata, puno strateških ciljeva postigli smo od kraja Domovinskog rata. Ostvarili smo puno strateških projekata. Jedan od tih je sada i spajanje krajnjeg juga Hrvatske s ostalom Hrvatskom preko Pelješca, taj famozni most. I kako na jednoj zastavi grada Dubrovnika piše – Libertas! Lijepo bi bilo da taj most zovu Libertas. Jer on i je sloboda!”, rekao je Gotovina za IKA-u.

Komentari