Mario Lipovšek Battifiaca: “Drugi imaju zvijezde, a moja galaksija Ferlin puna je crnih rupa…”

247

Mario Lipovšek Battifiaca čini polovinu prvog hrvatskog muškog pjevačkog para u showu “Zvijezde pjevaju”, a za Slobodnu Dalmaciju kaže kako taj spoj, “Ferlina i albina” gledatelje nasmijava i zabavlja, a oni sami uživaju u svakom trenutku.

“Raspored je gust jer kombiniram predstave, “Zvijezde pjevaju” i neke druge projekte. Mislim, zvijezde… Pa ja sam dobio galaksiju od Ferlina. Drugi mentori imaju zvijezde, a moja galaksija ima puno crnih rupa. S predstavom “Casabianca” svaki vikend nastupamo po Lijepoj našoj i ona je apsolutni hit, što mi je drago. Hendlam sve kako stignem. Ma meni taj nadimak Battifiaca ne stoji jer u prijevodu bi bio onaj koji “udara po fjaci”, odnosno ljenčari, ali ja nisam taj tip. Stvarno radim, i srećom da sam došao u te godine da samo radim ono što volim. Dok sam bio nešto mlađi, morao sam prihvaćati sve, a sada uzimam samo ono što mene veseli. Ne znam bi li prihvatio i show “Zvijezde pjevaju” da nisam mentor Ferlinu, ja znam njegove kapacitete jer smo 20 godina prijatelji. Znao sam da primam krvav posao i to mi je bio izazov prihvatiti.” – govori Battifiaca za Slobodnu Dalmaciju.

Na pitanje kako to da je prihvatio sudjelovati u “Zvijezde pjevaju”, Battifiaca odgovara: “Bilo je tu i drugih kombinacija i ne znam bi li ih prihvatio. Nije do toga jesam li kadar ili nisam… Za Boga miloga, pjevam od 1993. kada je krenuo duo Battifiaca pa sve do sadašnjih balada, koje najčešće pjevam, iako se izvan Istre i Kvarnera manje zna, jer me ljudi više pamte kao komičara iz “Bijelih udovica” nego kao pjevača. Kada su mi ponudili emisiju nisam bio oduševljen, jer bi to značilo i puno odsustva, morate dosta biti u Zagrebu i vježbati sa zvijezdom koja vam “padne”. Nisam to prihvatio na prvu, ali kad su mi javili da je Ferlin u kombinaciji bilo je drugačije. Em što se znamo i godinama smo najbolji prijatelji, em imamo tu olakotnu okolnost da smo u Zagrebu samo petkom i subotom jer vježbamo u Rijeci.”

Što se tiče žanrova, Battifiaca otkriva kako postoji jedan posebno mu drag: “Apsolutno! Jedva čekam i ne znam hoće li mi doći jer ćemo možda ispasti ranije. Koliko dobro Ferlin pjeva, ne bi me čudilo da izletimo prije. Veselim se danceu. U jednoj emisiji sam birao pjesmu s najmanje riječi jer on ima pamćenje zlatne ribice, on je ipak jedan senilni gospodin koji ne može zapamtiti više od toga. Teško gađa note, to mu je isto problem, ali ni u pokretima nije nešto, pa me jako veseli taj dance. Da vidim kako mu nogice prate taj ritam. Volio bih stvarno zapjevati kako treba, ali eto, plivam kako znam i prilagođavam repertoar galaksiji koja me dopala, i to je zapravo i funkcija mentora.”

Battifiaca otkriva i kako možemo očekivati i neku izvedbu na čakavskom: “Da, apsolutno da! Varijanta ide da vi ponudite produkciji pa oni prihvate ili odbiju jer nemaju ni za sve prava. Za neke stvari treba poseban dogovor s autorom i slično. Mi ćemo svakako ponuditi nešto čakavsko, jer smo i prvi muški par i prvi čakavski par u toj emisiji, zbog čega je sasvim logično da odaberem nešto iz te naše materinje čakavštine… Nadamo se da će nam udovoljiti u toj želji jer mi mislimo predlagati i biti uporni. Valjda ćemo u nekom žanru pronaći neku pjesmu na čakavskom koja će pasati, jer ne dobijete sve žanrove unaprijed nego postupno kako prolazite dalje.”

Otkriva i kako za nastupe vježbaju u jednom riječkom studiju: “Imam frenda Roberta Grubišića kod kojeg ja i inače snimam, i koji je autor većeg dijela mojih pjesama. Srećom, zna ga i Ferlin koji se jako srami. Mi bismo mogli i pjevati na Radio Rijeci gdje on radi, a ja honoriram, ali ga je sram kolega jer oni onda prisluškuju. Ma zapravo, ne moraju prisluškivati jer smo bili jednom i cijela je zgrada orila kako on tuli. Eto, sigurno se osjeća jedino kod Roberta, i tamo se zatvorimo… On se naslušao od klapa do dječjih zborova pa može podnijeti i Ferlinovo urlikanje, dobro je baždaren… Rekao je da je ovo nešto najbolje što je ikada čuo. Da je to hibrid boškarina u razdoblju parenja i neartikuliranih krikova. Ma što nam je drugo ostalo? Mi stvarno u ovome guštamo i stalno se zafrkavamo, mislim da nas tamo u produkciji mrze. Dobar dio njih ovo ozbiljno shvaća. Mi ozbiljno radimo i idemo na probe, ali smo svjesni koliko Ferlin može, pa se neprestano šalimo. Gledamo bojkotirati ostale parove koliko god to možemo, kašljemo u njih, postavljamo škafete da netko padne… Dosad su se uspjeli izvući iz svih naših smicalica, ne padaju na trikove. Svjesni su kakvi smo zlikovci i odmah nas pročitaju! Čim dođemo blizu odmah stavljaju maske jer mi kašljemo u njih, pomoću smicalica želimo eliminirati mrsku konkurenciju, ali ne ide.”

Progovorio je i o očekivanjima te o članu žirija iz Rijeke: “Drugi parovi su vokalno i interpretativno ispred moje galaksije. Mi smo svjesni da nismo među najboljima, pa smo neopterećeni oko toga. Sjajno se zafrkavamo i zabavljamo te, možda, i publika pomisli “kakve budale, samo se zabavljaju” pa nas malo pogura naprijed, ali zapravo nas vidim negdje do polovice. Suca iz Rijeke smo rekli pretući nakon emisije. Prošli put su nam svi dali sedam, a Marko samo šest. Ali rekli smo mi njima, znamo gdje mu žive roditelji! Za vrijeme glasovanja ćemo ih zatočiti. Šalimo se, naravno…”, zaključuje Battifiaca za Slobodnu Dalmaciju.

L.B.

Komentari