Priznati chef i vlasnik restorana Le Mandrać u Volosku, Deniz Zembo osmislio je novi gastro identitet opatijskog simbola-cvijeta kamelije. U petak, 2. ožujka u 19 sati u umjetničkom paviljonu Juraj Šporer održat će se četvrta izložba „Kamelije Opatijske rivijere, ovog puta u nešto izmijenjenom izdanju. Uz fotografije posjetitelji će moći razgledati i okusiti Zembove kulinarske čarolije od cvjetova kamelije. Kakvog je okusa i sladoled od bijele kamelije s kombinaciji s ružmarinom, bijelom čokoladom i bijelom kruškom, mogu saznati svi koji se sutra upute na izložbu.
Kamelije su u parkove Opatije stigle u vrijeme uređenja okoliša vile Angioline, koju je 1844./45.g. izgradio Iginio Scarpa, veletrgovac iz Rijeke. 1974.godine ovaj cvijet postaje simbol turizma Opatije i njezine Rivijere. Iza izložbe kamelija stoji Udruga ljubitelja kamelija Iginio Scarpa, čija je predsjednica Jasna Skorup Krneta prošle godine osmislila novi opatijski autentični suvenir , tortu „Opatijska kamelija“. Spajanje kamelije i gastronomije nije iznimka, jer su latice cvijeta jestive i koriste se u mnogim svjetskim kuhinjama.
Na izložbi će se osim Zembovog gastro performansa, moći razgledati donirane sadnice, a birati će se i najljepše kamelije u kategorijama stablo i cvijet.
Maša Delić









































