Veliki uspjeh muške klape Kastav u St. Petersburgu

147

Muška klapa “Kastav” pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine osvojila je 1. nagradu u kategoriji Folklor na 11. Međunarodnom natjecanju zborova “The Singing World” koje je od 31. srpnja do 05. kolovoza ove godine održano u St. Petersburgu (Rusija).

Ovu vrijednu nagradu Klapa je ostvarila izvevši dvanestominutni, klasični, klapski repertoar: “Loza u škripu” (Rajimir Kraljević), “‘Vo je naša zemja” (Mojimir Ćaćija) i “Šijavica” (Dušan Šarac). Zahvaljujući ostvarenoj pobjedi u spomenutoj natjecateljskoj kategoriji, muškoj klapi “Kastav” pripala je i čast nastupiti u velikom finalu za “Grand prix” Festivala u kojem su nastupili pobjednici svih 10 kategorija u kojima se odvijalo natjecanje. Ovaj nastup, koji je održan 05. kolovoza u koncertnoj dvorani “State Capella”, Klapa je posvetila istarskoj ljestvici, folkloru Istre i Hrvatskog primorja otpjevavši skladbu “Bilo vavek veselo” Ivana Matetića – Ronjgova.

Klapa je ostvarila još jedan vrlo vrijedan rezultat – 2. nagradu u natjecateljskoj kategoriji Vokalni ansamli, gdje je izvela dvanestominutni repertoar klasičnog karaktera sa skladbama za muške komorne sastave. Pored uspješnih natjecateljskih nastupa, muška klapa “Kastav” održala je i dva cjelovečernja koncerta te dva nastupa na ceremonijama otvaranja i zatvaranja ovog uglednog Međunarodnog zborskog festivala i natjecanja na kojem je sudjelovalo 44 zbora iz 12 zemalja svijeta (Češka, Francuska, Hrvatska, Italija, Izrael, Kina, Latvija, Slovačka, Rumunjska, Rusija, Turska, Velika Britanija).

Odlazak muške klape “Kastav” kao jedinog predstavnika Hrvatske na Festival i natjecanje u St. Petersburg financijski su omogućili Grad Kastav, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Primorsko – goranska županija.