Tri šalice čaja

97

Neuspio pokušaj Amerikanca Grega Mortensona da se 1993. popne na K2, drugu najvišu planine na svijetu, primjer je kako ponekad neuspjesi dovode do velikih postignuća. Zanimljivo da je Greg Mortenson za taj pothvat bio i dodatno motiviran – želio je odati počast upravo preminuloj mlađoj sestri tako što će na vrhu planine ostaviti njezinu ogrlicu.

No, iznenada se razbolio i sedam tjedana proveo u malom pakistanskom selu Korphe. Siromašnim seljacima, koji su mu zapravo spasili život, obećao je da će sagraditi školu, no taj je poduhvat bio mnogo teže ostvariv nego što se nadao, ponajprije zbog lokalne korupcije i globalne netrepeljivosti. No Monterson nije čovjek koji lako odustaje – s vremenom je njegov projekt izrastao u Institut Centralne Azije koji danas broji pedesetak izgrađenih škola po pakistanskim i afganistanskim selim.

U knjizi Tri šalice čaja pratimo uzbudljivu humanu priču, čiji glavni lik, Greg Mortenson, posjeduje nevjerojatnu tvrdoglavost, strpljenje i šarm, i gotovo bez prebijene pare uspijeva sakupiti dovoljno novaca da bi ispunio svoja obećanja. Mortensonu ne pada ništa teško jednom kada spozna da je darovit za gradnju škola i stvaranje novih prijatelja u ledenim visinama Karakoruma i dalekim pustinjama Vaziristana. Tri šalice čaja je očaravajuća i napeta knjiga koja će podjednako osvojiti čitateljska srca opisima običnih neprijateljstava i neobičnih prijateljstava.

Suautor Tri šalice čaja David Oliver Relin pomno opisuje Mortensonove napore stvarajući snažne portrete seoskih starješina, prevaranata, filantropa, mudžahedina, talibana, ambicioznih učenica i najčešće običnih i poštenih muslimana. Mortenson i Relin promoviraju ideju da Sjedinjene Američke Države umjesto oružane borbe protiv islamskog ekstremizma trebaju ublažavati siromaštvo i omogućavati razvoj obrazovanja, pogotovo djevojčicama. Relin piše kako se Mortenson borio protiv terorizma upravo onako kako njegova domovina nije željela – izgradnjom cesta, kanalizacija i škola u dijelu svijeta gdje se na sve američko, svakako ne bez razloga, gleda neprijateljski. To je razlog što je ova knjiga naposljetku postala planetarno popularni bestseler.

Ljevak, knjige knjige bez granice!

Komentari