Rendez-vous u Rijeci

Nakon uspješno održanog Festivala Hrvatske u Francuskoj 2012. godine, došao je red je na Hrvatsku da bude domaćin Francuskoj putem Festivala Francuske u Hrvatskoj. Festival je nazvan "Rendez-vous“, a odvijat će se od svibnja do rujna 2015. godine.

204

“Rendez-vous” će kao multidisciplinaran festival ponuditi događanja na svim područjima – glazba, vizualna umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, književnost i kinematografija, ali i događanja na području gospodarstva, mode, razmjene mišljenja o Europi i globalnim pitanjima, sporta, gastronomije, turizma, znanstvenog i sveučilišnog istraživanja. Njegov je cilj predstaviti raznolikost i bogatstvo francuske kulture te inovativna dostignuća Francuske, kao i ojačati suradnju i razumijevanje između Hrvatske i Francuske.

Najavljena festivalska događanja festivala “Randez-vous” u Rijeci predstavili su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, direktor Francuskog instituta u Hrvatskoj Luc Levy, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova i supredsjednik Zajedničkog organizacijskog odbora Festivala Hrvoje Marušić, a o programima koji će se održati u Rijeci govorili su ravnatelj i kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka Slaven Tolj i Vilma Bartolić, predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić te predsjednica Francuske alijanse Rijeka Irena Kregar Šegota.

Od svibnja do rujna ove godine u 22 gradova održat će se preko 150 događaja.

Od glavnih događanja izdvajaju se velika izložba Augustea Rodina u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu i Galeriji Meštrović u Splitu, opera Pelleas et Melisande Claudea Debussyja (koprodukcija HNK-a u Zagrebu i pariškog kazališta Opera Comique), Concert spirituel Hervea Niqueta i nastupi drugih prestižnih baroknih ansambala na Festivalu barokne glazbe u Varaždinu, veliki bal 14. srpnja na glavnom zagrebačkom trgu, manifestacija Nuit Blanche, kao i međunarodni simpozij na temu klimatskih promjena.

Kako je ovo prva kulturna sezona jedne članice EU koju Hrvatska ugošćuje, Francuska je počašćena na povjerenju, koje dakako treba i opravdati, naglasio je Levy, dodajući kako je festival i počast dugotrajnim vezama dviju kultura.

U Rijeci će se održati nekoliko događanja:

– od 18. lipnja do 15. srpnja izložba Boite-en-Valise, Muzej moderne i suvremene umjetnosti – novi pogled na kultno djelo Marcela Duchampa, Kutija u kovčegu, koji promiče scenu mladih umjetničkih nada proizašlih iz francuskih škola. Otvorenju će nazočiti Julien previeux, dobitnik nagrade Marcel Duchamp prošle godine.

– od. 15. svibnja do 24. svibnja – izložba fotografija Tour de France, Korzo, povodom organiziranja prvog izdanja Tour de Croatie. Izložba koja se osvrće na velike trenutke njezinog francuskog “rođaka” otvorena je 26. travnja u zagrebačkom Zrinjevcu, da bi potom bila predstavljena u Rijeci.

– od 11. svibnja – izložba fotografija Imagine France, Maia Flore, Galerija Principij

– srpanj/kolovoz – izložba fotografija Philippe Ramette Naopako, Galerija Principij

– 17. i 18. rujan – predavanja u sklopu ciklusa College de France, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Institut vrhunskog znanstvenog istraživanja i poučavanja s tradicijom koja seže sve do 16. stoljeća biti će predstavljen kroz profesora Philippea Kourilskog, koji će govoriti o ljudskom imunitetu i prirodnoj obrani organizma.

Konačno, Francuska Alijansa Rijeka u sklopu Festivala organizira nekoliko aktivnosti:

– ljetni tečaj francuskog jezika za odrasle početnike i djecu uz 10 besplatnih sati koje poklanja Francusko veleposlanstvo
– 30. svibnja posjet izložbi Rodin u Meštrovićevom Zagrebu
– lipanj – predavanje Andreje Grašo o jeziku francuskih stripova i izložba stripova, likovno jezična radionica U bočici parfema te glazbeno-plesna večer Fete de la Musique.

Osim toga, u Rijeci će biti prikazana retrospektiva filmova Jeana Epsteina iz arhive francuske Cinematheque, te francusko glazbeno putovanje Sylvie Vučić i jean Angliviel

Hrvatski organizatori festivala su Ministarstvo kulture, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo turizma, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Francuskoj, Grad Zagreb, a glavna hrvatska izbornica je Alemka Lisinski.

S francuske strane u organizaciju su se uključili Francuski institut uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodnog razvoja, Ministarstvo kulture i komunikacija, Ministarstvo nacionalnog obrazovanja, visokog školstva i znanosti, Ministarstvo socijalnih djelatnosti, zdravstva i prava žena, Ministarstvo grada, mladih i športa, Ministarstvo gospodarstva, industrije i digitalne tehnologije, Veleposlanstvo Francuske Republike u Hrvatskoj, a glavna izbornica je Anne Coutard.

Komentari