Put prema ljubavi

51

Knjiga Eduarda Punseta, poznatog španjolskog ekonomista, publicista, istaknute medijske ličnosti, o pokušaju znanstvenog opisivanja ljubavi dio je njegove publicističke trilogije o sreći, ljubavi i moći.
U Putu prema ljubavi se kroz 12 poglavlja nastoji otkriti postoji li znanstvena formula za ljubav. Autor izlaže temu koristeći bogat resurs najnovijih znanstvenih otkrića i dokaza te zaključaka do kojih je došla teorija kulture, ali i obogaćujući iskaz pravim pripovjednim ulomcima. Autor problematizira jaz između opipljive i egzaktne stvarnosti i neuhvatljive, misteriozne prirode ljubavi koja će, kako se čini, jeziku znanosti ostati zauvijek uskraćena. Ipak, tijekom ove knjige možemo pratiti put znanosti prema otkriću definicije ljubavi – ponekad joj se približava, nekad se od nje udaljuje, ali ne prestaje biti njome inspirirana i od nje učiti.

Ako je čitatelj spreman slijediti autora miješajući tračak humora sa strogo znanstvenim postupkom u vrlo ozbiljnoj temi, mogli bismo predložiti formulu za mjerenje volumena ljubavi koju može generirati i njegovati neka osoba. Kao što bismo u slučaju vaze ili vrča mjerili njezinu korisnost ili odnos cijene i koristi, isto ćemo to učiniti u pitanjima ljubavi.

Ako bi se uz pomoć anketa mogle pojedinačno izmjeriti različite dimenzije sposobnosti voljenja, dobili bismo jedinstven i apsolutno inovativan instrument produbljivanja ljudske psihologije.
Čitatelj sada može sam procijeniti, prvi put na znanstvenim temeljima, svoju sposobnost da voli, odgovarajući jednostavno na pitanja ankete…

Eduardo Punset je odvjetnik, ekonomist i profesor znanosti, tehnologije i društva na različitim sveučilištima. Autor je, između ostalog, knjiga Put ka sreći i Duša se nalazi u mozgu. U Španjolskoj je prije svega poznat kao popularizator znanosti i voditelj te autor televizijske emisije o znanosti gdje je ugostio gotovo sve značajne svjetske suvremene znanstvenike.

Ljevak, knjige bez granice!

Komentari