Kabulske lastavice

109

Od dolaska talibana na vlasti, život Mohsena i njegove prelijepe žene Zunaire postupno su uništeni. Mohsenov san da postane diplomat je zauvijek razoren, a Zunaira se na ulicama Kabula ne smije pojaviti bez čadora. Na drugoj strani priče, Atiq je uzničar koji radi u ženskom zatvoru čuvajući osuđenice na smrt; tama zatvora i bijeda njegova posla ugnijezdili su mu se u duši. Atiqova žena, Musarrat, boluje od neizlječive bolesti. Životi tih četvero ljudi tijekom priče će se nerazlučivo ispreplesti kroz smrt, zatočeništvo i nevjerojatnu samopožrtvovnost.

Kabulske lastavice potresan je elegični roman o ljudima koji pokušavaju sačuvati ljudskost u sredini u kojoj je zadovoljstvo smrtni grijeh.

„Živopisna… nadahnjujuća knjiga biblijske snage“ Daily Telegraph
„Kabul Yasmine Khadre je pakao na zemlji, mjesto gladi, čamotinje i zagušljivog straha.“ J.M.Coetzee
„Klasična ljubavna priča koja se potkrada u samo srce terora.“ New York Times
„Moćna ljudska priča.“ Financial Times
„Napeta, elegantna, očaravajuća proza… duboka i potresna.“ Guardian

Yasmina Khadra, pravim imenom Mohammed Moulessehoul, rođen je u Alžiru 1955. Trideset šest godina proveo je kao profesionalni vojnik i časnik (od 1978. potporučnik) u alžirskoj vojsci. Godine 2001, nakon kraćeg boravka u Meksiku, s obitelji se nastanjuje u Aix-en-Provenceu u Francuskoj. Pseudonim Yasmina Khadra Moulessehoul je isprva uzeo kako bi izbjegao vojnu cenzuru (radi se o imenu i djevojačkom prezimenu njegove supruge). Živi kao profesionalni pisac. Njegova su djela prevedena na više od petnaest jezika.

Komentari