Predstavljen najvredniji projekt riječkog Sveučilišta

753

uniri kampus

Projekt “Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci” obuhvaća opremanje četiriju centara s pripadajućim laboratorijama – Centra za visokopropusne tehnologije u biomedicini, Centra za mikro i nano znanosti i tehnologije, Centra za napredno računanje i modeliranje te laboratorije Građevinskog fakulteta. Nositelj projekta je Sveučilište u Rijeci, koje ovim projektom želi unaprijediti i povećati istraživačku infrastrukturu i kapacitete centara i laboratorija koji djeluju na Kampusu.

U sklopu projekta nabavljena je vrhunska oprema, dobar dio koje dolazi u Hrvatsku po prvi put, tako da će Rijeka samim tim opremljenošću iskočiti iznad drugih sveučilišnih centara u Hrvatskoj, pa i šire. Od ukupne vrijednosti projekta od 180 milijuna kuna 85% dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Trenutno je riječko sveučilište po znanstvenoj produkciji na 450. mjestu u EU, za dvije godine očekuje se napredak za sto mjesta, no tek ulaskom u prvih 200 ulazi u svojevrsnu znanstvenu “Ligu prvaka”.

Tome će svakako pridonijeti i ovaj projekt, kojim Rijeka ulazi u red najopremljenijih centara znanja u regiji i ne samo oprema laboratorije na Kampusu, već i omogućava kvalitetne uvjete rada istraživača, voditelja projekata s bogatim međunarodnim iskustvom (dio kojih su i domaći znantsvenici-povratnici). Ispunjava se i znanstveni interes, olakšava prijava međunarodnih projekata te omogućuje primjena istraživanja u industriji.

Voditelji centara i laboratorija, prorektor za informatizaciju prof.dr.sc Zlatan Car, pročelnik Odjela za biotehnologiju prof.dr.sc. Krešimir Pavelić, prof.dr.sc Mladen Petravić, prodekan Građevinskog fakulteta prof.dr.sc. Gordan Jelenić, uz voditeljicu projekta, prorektoricu za investicije i razvoj prof dr sc. Nevenka Ožanić i rektora prof.dr.sc. Peru Lučina, predstavili su do sad ostvarene rezultate projekta, istakli pojedine dijelove vrijedne opreme te daljnje aktivnosti u njenom korištenju.

kampus gosti

Sve to omogućit će postizanje izvrsnosti u razvoju inovacijama i istraživanju, ponuditi kokretne rezultate partnerima i industriji, odnosno malim i srednjim poduzećima na tržištu, te tako potaknuti transfer tehnologije s privatnim sektorom i nova zapošljavanja. Rektor Lučin istaknuo je predan rad ljudi koji su radili na projektu, za čiju je realizaciju bilo potrebno oko 10 tisuća dokumenata, te kao iduću fazu naveo stvaranje centra znanja kao preduvjeta za pametnu specijalizaciju, uvjeta koji Rijeka mora ispuniti kako bi ispunila sve svoje potencijale. Projekt predstavlja i veliku odgovornost ispred hrvatske znanosti, jer je potrebno opravdati i na svaki mogući način iskoristiti ulaganje, te se povezati s drugim hrvatskim znanstvenim institucijama.

Predstavljanju projekta prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te brojni drugi uzvanici, koji su po završetku predstavljanja projekta obišli centre i laboratorije.

kampus milanovic

U pravom motivacijskom govoru na samom kraju, predsjednik Vlade Zoran Milanović pohvalio je sveučilište na cijelom pothvatu, naglasivši kako je sve postignuto vlastitim naporima te kako samo težnja izvrsnosti i kretanje u smjeru kvalitete predstavlja rješenje na aktualne gospodarske probleme. Upravo ovakvim projektima možemo postati bogatije društvo i konkurentno gospodarstvo, a izgovora za izbjegavanje toj težnji više nema, sve je na nama i nema više smisla izvlačiti se na bilo koga ili što drugo.

Predsjednik Vlade naglasio je i kako je Hrvatska ušla u europsku Uniju zbog interesa i mogućnosti koje u njoj može ostvariti, apostrofirajući važnost dubljeg zakoračivanja u fondove EU, iz kojih treba financirati javna dobra. Povlačenje sredstava za takve projekte isključivo iz domaćeg proračuna dokaz je nesposobnosti, naveo je Milanović, osvrnuvši se pritom i na “listu želja” koje je i ovom prilikom naveo rektor Lučin. Osjećam kao svoju moralnu obvezu da se u Rijeci izgradi sveučilišna bolnica, prijeko potrebna ovom kraju, zaključio je predsjednik Vlade, poželjevši da se uspjeh realizacije ovog projekta može preslikati na cijelu Hrvatsku.

B.Ž.

Komentari